25-11-13

ASCENSORS PELS NEGOCIS (25-5-12) 

iRBROQzrpkGGTYh-556x313-noPad

Fa un any i mig ja vam comentar en aquestes pàgines la necessitat d’instal·lar ascensors a la parada del metro de Poblenou. Les noves estacions, vinculades a espais empresarials, ja disposen de sortides d’emergència i accés per a persones de mobilitat reduïda. L’estació “Poblenou”, tot i ser la que té més afluència de gent, segueix sense aquest servei. Cal mostrar el nostre desacord i exigir solucions a l’Ajuntament.

Recuperem avui l’article que vam publicar fa 18 mesos. Durant aquest temps s’han acabat les obres a la parada BOGATELL, però pel que fa a la de POBLENOU (la més transitada pels veïns del barri), el text segueix mantenint la seva vigència. La darrera setmana s’ha engegat una recollida de firmes per demanar l’ascensor a les parades de “Poblenou” i “Ciutadella-Vila Olímpica”. Mostrem la nostra tota adhesió a la campanya i aprofitem aquest espai per a fer-ne difusió. Esperem que d’aquí un any i mig no haguem de publicar una altra vegada les mateixes paraules. Podeu firmar a favor de la campanya a través del següent enllaç: 

https://www.change.org/petitions/artur-mas-president-de-la-generalitat-de-catalunya-i-xavier-trias-alcalde-de-barcelona-ascensors-ja-a-les-estacions-de-metro-de-l-l4-de-poblenou-i-ciutadella-vila-ol%C3%ADmpica

La línia 4 del metro de Barcelona ha estat una de les més oblidades per TMB durant molt de temps. Inundacions constants, esquerdes per vibració, poca freqüència de combois… Afortunadament, la creació de la Vila Olímpica primer i el Fòrum de les Cultures després, van obligar a fer una revisió del servei. Com a nou centre demogràfic i econòmic en què s’havia de convertir la zona del Poblenou, calia dotar la línia groga d’un servei de metro més modern.

Així, l’estació CIUTADELLA-VILA OLÍMPICA, en funcionament des del 1977, és la primera que es renova. Durant els JJOO del 1992 seria una de les més importants de la ciutat i calia donar bona imatge i bon servei. Malgrat tot, no s’hi van instal·lar ascensors per a gent amb mobilitat reduïda. La resta de la línia no va patir modificacions substancials.

Deu anys més tard, es realitzen les obres d’una nova estació de metro: EL MARSME-FÒRUM, que s’inaugura oficialment el 2003. Situada molt a prop del centre comercial Diagonal Mar, és l’estació més utilitzada per visitar el Fòrum de les Cultures, que es celebra un any després. Envoltada d’hotels i centres de negoci, aquesta estació sí que disposa ja d’ascensors.

En aquell moment, els veïns i les veïnes del Poblenou demanen a l’Ajuntament que s’actuï amb la mateixa lògica a la resta de la línia i s’adeqüin les estacions amb més trànsit diari de població, com és el cas de la parada POBLENOU. L’Administració promet reformes i, finalment, comença les obres de millora… de l’estació SELVA DE MAR, curiosament situada també a prop de les noves empreses emblema de la nova marca Barcelona. Paral·lelament, l’estació de les GLÒRIES, de la línia 1 i 2 (“porta del 22@”, com es ven des de l’Ajuntament), també s’adequa i es modernitza. Sembla que ara, amb les obres de les estacions de LLACUNA i BOGATELL, el nucli més habitat del Poblenou tindrà, per primera vegada, alguna estació adaptada per a les persones amb mobilitats reduïda. De la parada POBLENOU, però, encara no s’han publicat estudis ni terminis fiables d’actuació.

Potser el tema de les estacions de metro és poc important, però representa un exemple preocupant de les prioritats d’un Ajuntament que realitza obres amb els diners de la gent que viu a la ciutat. Les actuacions de “millora” del barri durant els darrers anys han estat encarades a “netejar” la imatge de la ciutat i a donar més facilitats i comoditats al turisme i als negocis, no pas als veïns i les veïnes del Poblneou. Aquesta actitud tant concreta en el cas del metro és generalitzable a la resta de prioritats. L’Ajuntament posa per davant el capital i els negocis, aquest n’és un exemple més. No defensem que les noves estacions no tinguin ascensors i les màximes comoditats; defensem que s’actuï amb la mateixa celeritat i eficiència quan es tracta de donar serveis als ciutadans. És una autèntica vergonya que l’estació més transitada de la zona no tingui un servei tan elemental com un ascensor o unes escales mecàniques per sortir al carrer, especialment quan les dades ens parlen d’un envelliment progressiu de la població que viu al barri. Ja n’hi ha prou de bones paraules; calen fets i centrar les prioritats a la gent que viu aquí. Darrerament tenim masses exemples negatius del que passa quan es cedeix terreny davant dels interessos econòmics. Què volem defensar primer, el capital o les persones?

El cultiu: 30 MINUTS. Ahir diumenge es va emetre el documental “VIDA DE FERRALLA”. S’ha tardat a parlar d’aquest tema, a donar veu a la gent afectada,  ja que es tracta d’una realitat que fa molt de temps tenim al nostre voltant. Tampoc no s’aprofundeix sobre les causes que generen aquesta situació (el domini de l’especulació i el poder econòmic a Barcelona), però conèixer el punt de vista directe de la gent afectada era un exercici de dignitat que la nostra televisió pública no podia defugir. Podeu veure el reportatge a http://www.tv3.cat/videos/4777831/Vida-de-ferralla

ferralla

El fangar: JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, per la seva reforma de la llei de seguretat ciutadana. El text preveu multes de fins a 600.000 euros per insultar un policia, manifestar-se davant d’institucions publiques o realitzar escarches. En un cotext d’estafa econòmica per part de la classe política, aquesta reforma és un gran acte de cinisme. A qui es vol protegir, al ciutadà o al polític?

diaz

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 33-Novembre 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s