11-11-13

“VESPRÀ” A CANAL 9

tv3-canal-9

Durant el darrers dies s’ha parlat molt de la decisió del Govern valencià de tancar les emissions de la seva televisió pública. Els arguments que s’han donat per justificar aquesta decisió giren entorn de la crisi i la priorització dels serveis que l’Administració ha de garantir en aquests difícils moments. En paraules del President Alberto Fabra, si es mantenen les despeses per mantenir Canal 9 obert s’hauran de fer més retallades en ensenyament i sanitat. Un xantatge i un cinisme cap a la població que són inacceptables.

La dreta sempre ha volgut minimitzar les inversions en serveis per part de l’Administració. L’actual context econòmic, amb les enormes dificultats pressupostàries que ha generat, s’ha convertit en el seu principal aliat. Ara, gràcies a la manca de capital, s’ha trobat l’excusa perfecta per retallar, reduir o suprimir serveis públics. La seva gestió o desapareix o s’externalitza en mans d’una empresa privada. Aquesta cessió moltes vegades està acompanyada de comissions pels favors prestats (si l’empresa és d’un amic, el polític que otorga la llicència o el partit rebran il·legalment favors o diners), i suposa sempre un encariment del servei. Alguns diuen que hem de canviar la mentalitat i acceptar que allò “gratis” no existeix, que cal pagar pel que necessitem, a l’estil americà. Potser en alguns àmbits aquesta filosofia pot ser positiva, però en SANITAT, EDUCACIÓ i COMUNICACIÓ, necessitem un servei públic de gestió pública. No són els tres serveis igual d’importants i imprescindibles, això és evident, però utilitzar la situació econòmica com a pretext és d’una demagògia insultant.

Els mitjans de comunicació ens fan persones més lliures si són indepedents i si trobem una pluralitat real com a espectadors. Un mitjà privat és el reflex de les intencions d’un empresari, aporten un punt de vista parcial, influenciat pel seu propietari. Hem de ser conscients, doncs, de qui hi ha darrere d’aquestes televisions per entendre el sentit ple dels missatges que ens fan arribar. Si els mitjans s’uneixen i l’oferta es dualitza en dos grans opcions (com està passant ara), qui surt perdent és la població, que veu reduïda l’oferta d’oci i informació. Els mitjans públics han de ser el reflex de totes les sensiblitats, han de vetllar per la cultura, per la formació de la ciutadania, perquè no és una empresa, no té la pressió de l’èxit econòmic que sí que té el mitjà privat. És cert que les televisions públiques d’aquest país no han trobat la fòrmula de ser indepdenents, perquè el poder polític les acaba controlant sempre. Aquest però, és un altre tema.

La RTVV, que agrupa la ràdio i televisió públiques del País Valencià, defensa la llengua i el seu punt de vista propi, les seves tradicions, els pobles i la seva gent. Cal que totes les Comunitats Autònomes tinguin els seus mitjans públics? No, només aquelles que tinguin una personalitat i trets propis; de la mateixa manera que no a tot arreu hi ha una llengua o un cos de policia propis, tampoc cal la televisió autonòmica. El “cafè per a tothom” en relació a la televisió autonòmica ha estat un dels grans errors.

Però és que a més, a Canal 9 s’ha plantejat la gestió a l’estil de la privada, amb uns continguts inadecuats, pobres, on s’ha originat el format rosa que ha dominat el panorama televisiu privat a l’Estat espanyol durant els darrers anys. En molts aspectes Canal 9 no formava, sinó que “entretenia” alienant a la població, fent que es preocupi per temes sense importància, pels “cotilleos”, en comptes d’altres aspectes que potser els tocaven de més aprop. A més d’intentar convertir Canal 9 en la seva televisió i de fer una gestió de continguts bastant pobra, el PP també és responsable d’una gestió econòmica nefasta. RTVV és l’ens de comunicació autonòmic que arrossega més deute de tot l’Estat espanyol. Ara, doncs, precisament aquells que han destrossat Canal 9 són els que se la volen carregar definitivament. Aquest és el model que volem que segueixi la població? Si faig malament les coses, les elimino i llestos? No ens han ensenyat que si algú no fa bé la seva feina se’l substitueix? Per què no es tanquen les emissions del PP, en comptes de les del Canal 9? Potser el problema no és el mitjà, sinó la seva gestió. Si canviem el punt de vista segurament ens anirà a tots molt millor.

El cultiu: MOTOCICLISME CATALÀ. Aquest diumenge s’ha viscut una jornada històrica. Per primera vegada els pilots que han guanyat el mundial de les tres cilindrades que competeixen als internacionals (125cc, 250cc i Moto GP), han estat catalans. Un èxit sense precedents, que demostra el bon treball de base que es realitza en aquest sector al nostre país. Un autèntic referent!

moto

El fangar: TV3. La decisió d’externalitzar la gestió de la publicitat és molt negativa. Es posen en perill més llocs de treball i es pot permetre que empreses vinculades a grups (i interessos econòmics) privats organitzin una àrea tan sensible com els ingressos dels anuncis. Un pas massa gran en el procés de privatització que CiU i PP (amb el suport del PSC) volen realitzar dels diversos serveis públics.

tv3

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Audiovisual, 33-Novembre 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s