28-10-2013

PAGAR AL PARC GÜELL

Park_Güell_02

La setmana passada va entrar en vigor la nova normativa en relació al Parc Güell, una de les zones de Barcelona més visitades i conegudes a nivell internacional. La marca Gaudí, tan vinculada a l’explotació del turisme de la capital catalana, ha fet d’aquest espai un entorn massificat per les nombroses visites (organitzades i per lliure) que rep diàriament. Per “humanitzar” el parc, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit que a partir d’ara l’entrada sigui de pagament.

El compte Güell va morir el 1918 i els seus hereus van vendre el parc a l’Ajuntament de Barcelona perquè es convertís en un espai públic. Fa, doncs, gairebé 100 anys que el Parc Güell és una zona pel passeig i el gaudi dels barcelonins. El 1969 es va declarar monument històric de la ciutat i el 1984 va ser incorporat al Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Aquesta distinció, sumada a la projecció internacional que Barcelona va viure a partir dels JJOO del 1992, el va convertir en un dels espais més visitats de la ciutat.

Aquest és el darrer capítol de la difícil convivència entre el turisme i els ciutadans de Barcelona. Si el boom turístic de la ciutat repercuteix negativament en els veïns i les veïnes de la ciutat és que alguna cosa va malament. Que es vulguin dosificar les visites al parc és una mesura raonable. Que es vulgui generar un ingrés extra per a les arques de la ciutat en uns moments de crisi és comprensible. Que es vulgui controlar l’aforament, també. Però que els barcelonins i els catalans es vegin privats d’un bé públic, d’un espai que es va decidir que fos PER A TOTS, és una autèntica vergonya. És cert que els veïns del voltant podran entrar-hi de franc i que la resta de la ciutat podrà aconseguir entrar sense pagar, però el sistema és extremadament complicat i lent. No hi havia cap alternativa més senzilla i que aposti realment per donar facilitats al ciutadà? Simplement mostrant el DNI es podria accedir de forma lliure al Parc Güell. Els residents a Barcelona han de poder seguir gaudint del seu espai. Però i la resta de catalans? Han de pagar el mateix que els turistes estrangers? Caldrà deixar clar aquest punt a la resta de la població.

Moltes ciutats europees ofereixen a la gent que hi viu la visita gratuïta dels seus espais més emblemàtics. Qui està empadronat a una ciutat l’ha de poder conèixer en profunditat i ha de poder gaudir dels seus serveis públics. No hem d’oblidar mai que són els veïns i les veïnes els que contribueixen dia a dia, amb el seu consum regular i els seus impostos anuals, al creixement econòmic, social i cultural de la ciutat. El turisme és una font d’ingressos molt important, no ho hem de negar, però què és més important, el turisme o els ciutadans? Cal que no ens equivoquem en les nostres prioritats. Si no es donen facilitats als barcelonins, si no es permet que es sentin partícips de la ciutat, els convertirem en uns turistes més i farem de la nostra ciutat un Parc Temàtic sense vida, una màquina de fer diners que s’omple a l’estiu i es buida durant la resta de l’any. Compte, que no estem tan lluny.

El cultiu: LA FLOR DE MAIG. Aquest cap de setmana es van organitzar un seguit d’actes per celebrar que fa un any es va recuperar l’Ateneu i conscienciar al Poblenou que l’amenaça d’un desallotjament segueix present. La mobilització i la implicació del barri és total i unànime. LA FLOR DE MAIG ÉS DEL BARRI I PEL BARRI!!!

flor

Fotografia: Albert Masias

El fangar: EDITORIAL CASTERMAN. Juntament amb la societat MOULINSART gestionen els drets d’explotació de Tintín, la cèlebre obra d’Hergé. El 2052 es compliran 70 anys de la mort de l’autor belga i, per evitar que entrin en domini públic, preparen una nova aventura que es publicaria un any abans (malgrat que el propi autor va declarar que no volia que es publiqués mai cap nova historia del seu personatge). Actuacions com aquesta tornen a posar en qüestió si la gestió dels drets de les obres estan ben regulades.

Casterman

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Barcelona, 32-Octubre 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s