8-7-13

EVITAR EL QUE NO AGRADA

amenaça desallotjament nau puigcerdà-poblenou (sarai rua)

Davant d’una realitat molesta la reacció més habitual és tancar els ulls o girar la cara. No volem veure allò que no ens agrada perquè ens fa sentir malament. Ens passa quan mirem la televisió i algun programa ens ensenya alguna desgràcia o quan caminem pel carrer i no volem veure a la gent que viu sense sostre o demana almoina. La televisió ens permet canviar fàcilment de canal i, a més, l’aparell mateix esdevé un filtre d’insensibilitat respecte la dura realitat que estem veient (visualitzar-ho a través de la petita pantalla ho distancia tot, com si fos una pel·lícula o un fet irreal). Cada vegada més, però, aquesta insensibilització també es trasllada al contacte directe: veure algú que ho està passant malament pel carrer ens hauria d’afectar, però dia rere dia veiem gent amb dificultats al nostre voltant i nosaltres passem de llarg, com si fos un trist decorat amb el que no podem interactuar.

Al Poblenou l’Ajuntament actua d’una manera similar. Els assentaments d’immigrants al barri és una realitat molesta, que contrasta amb la postal que des de fa 20 anys s’està dissenyant a la zona. Volem edificis alts, amb molts vidres, carrers amples, amb tramvies que no generin fums i molts hotels on el turisme (de classe alta) hi deixi una bona quantitat de diners. La gent de color, vivint en condicions poc saludables i dedicant-se a les deixalles (hi ha alguna activitat que vulguem evitar més que la recollida i el tracte dels residus?), no lliga amb les “noves tendències” del Poblenou. Aquesta zona que sempre havia estat l’abocador de la ciutat, oblidada i mancada de recursos públics, ara és un centre neuràlgic. L’Ajuntament ja participa de la vida al barri, però potser s’implica en els aspectes que menys importen als veïns i de la manera que menys connecta amb la forma de fer de la gent. Potser abans estàvem orfes, però fèiem el que NOSALTRES crèiem que era el millor.

El dijous de la setmana vinent, el dia 18, està previst el desallotjament definitiu de la nau del carrer Puigcerdà, un nou símbol del Poblenou. Si Can Ricart va ser l’emblema de la conservació de la indústria del barri davant del 22@ (i ho és encara, ja que el seu futur segueix sent poc clar), sembla que aquesta nau és ja el símbol d’una realitat que des del consistori també es vol evitar, que no lliga amb la nova “marca Barcelona”. Si aquest assentament es trobés aïllat a les afores de la ciutat, segurament no es farien tants esforços per garantir el seu desallotjament. Aquí, però, molesta. La forma d’evitar aquesta realitat que no agrada a l’Ajuntament és fent-la desaparèixer; la manera de girar la cara és fent fora a totes aquestes persones que hi fan vida. El problema persistirà, però com a mínim aquí ja no es veurà.

Queden, doncs, 10 dies per fer pressió, per donar a conèixer al màxim la seva situació, teixir complicitats i realitzar les negociacions que facin falta per intentar aturar una acció municipal desencertada. En aquestes línies hem exposat diverses vegades la nostra posició. Sí, la nau té uns propietaris i tenen dret a seguir sent-ho, però mentre no es destini el sòl a res més, es pot cedir com a espai que aculli a un col·lectiu que l’únic que vol és treballar. Fer-los fora (perquè la nau segueixi passant els dies sense cap utilitat) significa tenir 300 persones més al carrer, sense cap espai on realitzar la seva feina. Aquesta no sembla la millor solució al problema.

De moment, demà dimarts està prevista a les 16:30 una concentració a la Plaça Sant Jaume per donar visibilitat al problema i mostrar la nostra solidaritat amb els assentaments. Hem de seguir tots treballant el aquest sentit, recolzar al col·lectiu amb tot el que puguem. Callar i no fer res dóna arguments a favor de la decisió de l’Ajuntament. El temps passa i cal aprofitar cada dia per intentar que el dia 18 l’Administració miri cap aquesta realitat que no li agrada, que l’escolti amb respecte i que hi faci front d’una manera més consensuada i humana.

El cultiu: IIa FIRA DE LA CERVESA. Una magnífica iniciativa que per segon any permet degustar cerveses artesanals aprofitant el bon temps al Poblenou. D’aquesta manera es permet disfrutar del carrer i donar a conèixer productes de proximitat.

firaEl fangar: PP. Després de les directes declaracions de Bárcenas publicades a El Mundo aquest diumenge, el PP es dedica una vegada més a negar-ho tot. Esperem que si finalment es demostra que l’ex-tresorer diu la veritat, a les sancions per estafa i tràfic d’influències s’hi sumin càstigs exemplars per mentir reiteradament a l’opinió pública. Tractant-se de càrrecs polítics, robar i mentir han de ser delictes igual de greus.

pp

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 30-Juliol 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s