3-6-13

 LA PLAÇA HUERTAS CLAVERIA

plaça

Aquest dissabte es va celebrar l’acte del canvi de nom de la Plaça de Can Felipa, que ara passa a anomenar-se oficialment Plaça Huertas Claveria. Es pretén, així, retre un just homenatge a una figura molt important de la nostra societat. Es tracta d’una persona i d’un periodista honest, compromès amb les realitats de barri, amant de la diferència i de conservar els trets distintius de cada zona com una realitat que ens enriqueix a tots.

Huertas Claveria defensava un periodisme crític, social i compromès, d’investigació a peu de carrer i al servei dels més desafavorits. Era la veu dels que no tenen mitjans per fer-se sentir, una forma de periodisme que avui en dia està en crisi. Ara tenim una enorme facilitat per accedir a la informació i el coneixement però, a la vegada, se’ns simplifiquen les veus, obtenim un contingut sense profunditat, empobrit i sintètic per poder-lo consumir ràpidament. Al capdavall, doncs, en masses ocasions la informació que obtenim ens acaba uniformitzant com a individus i com a societat. Veus que qüestionen la realitat, com la de Huertas Claveria, són avui en dia imprescindibles. Amb tots els matisos i les diferències de forma que existeixen entre els dos professionals, l’estil de Huertas Claveria es respira en treballs com els de Jordi Évole, necessaris i reconeguts en moments difícils com els que estem vivint.

Huertas Claveria va viure, també, temps difícils, on la llibertat d’expressió i la democràcia estaven censurades. Va anar a la presó després d’un consell de guerra sumaríssim a causa d’un text titulat “Vida eròtica subterrània”, publicat el 1975 al diari Tele/eXpress. En aquest article afirmava que els mueblés de Barcelona (les cases de cites de la ciutat) estaven regentades per vídues de militars. L’ empresonament provocà la primera vaga de premsa des de la Guerra Civil. Fou condemnat a dos anys de presó, però va poder sortir després de nou mesos per la mort del dictador.

A partir d’aquí, col·labora amb els diaris més importants del país. Escriu a La Vanguardia, a L’Avui, al Diari de Barcelona (d’on va ser sotsdirector entre el 1988-89) i a El Periódico de Catalunya. La seva trajectòria el portà a ser nomenat degà del col·legi de Periodistes de Catalunya el 2006, càrrec que ocupà fins a la seva mort, deu mesos més tard. En total ha participat en més de 100 llibres i ha publicat prop de 6.000 articles. En memòria seva ja es va crear el 2008 un premi al millor llibre de periodisme i el 2009 es va inaugurar el primer carrer que el recorda, a Santa Coloma de Gramanet. Aquest dissabte, doncs, ha estat el torn del Poblenou.

La relació entre Huertas Claveria i el nostre barri és molt estreta. Des dels 60 s’hi identifica i lluita al costat de les principals reivindicacions veïnals. Ell va ser un dels membres fundadors de l’Arxiu Històric del Poblenou (el 1976), de l’Associació de Veïns i de l’Ateneu Popular La Flor de Maig. Durant els anys 80 criticà enèrgicament la transformació de la Barcelona preolímpica, que esborrà gran part del passat industrial del barri i, per tant, de la ciutat. Fins a la seva mort es va mantenir molt vinculat al Poblenou. El seu multitudinari comiat, a l’església de Santa Maria del Taulat, va ser una mostra de l’estima i del nexe que s’havia creat amb el nostre barri. Que el Poblenou li reti homenatge és de justícia. És un dels nostres veïns més il·lustres, un autèntic referent del periodisme català i de la ciutat de Barcelona. Davant dels conflictes que estem vivint al Poblenou i en la nostra societat en general, la seva veu ens aportaria llum i sentit crític.

És cert que el pes del nom de “Can Felipa” li restarà força a la nova forma d’anomenar la Plaça. Per una banda si els veïns i les veïnes no anomenen la plaça amb el nom de Huertas Claveria l’homenatge queda una mica desdibuixat. També és cert que amb el pas del temps els noms tradicionals dels carrers que s’han modificat han quedat gairebé en desús (com en el cas de Wad-Ras o Lutxana). I també és veritat que el mateix Huertas Claveria, que defugia del protagonisme i preferia viure darrera del teló, potser ja li aniria bé aquesta situació: des d’un punt de vista oficial la plaça porta el seu nom, però des del punt de vista popular la gent segueix anomenant aquest indret de la forma tradicional. En qualsevol cas, celebrem que Barcelona i el Poblenou homenatgin i recordin la seva figura: s’afavoreix així la bona salut històrica del barri, es manté viu el periodisme compromès i es contribueix a una societat més rica.

El cultiu: MARC ANDREU. El periodista veí del Poblenou va llegir dissabte un text en representació de la Comissió Ciutadana per a la memòria de Huertas Claveria. Va repassar la seva figura i, a més, va criticar de forma clara i justificada les darreres actuacions de l’Ajuntament al Poblenou. Una bona síntesi de la nostra situació en un moment apropiat, davant l’alcalde i tot homenatjant aquell que aixecava la veu contra el poder. Podeu llegir el text a: http://www.elpoblenou.cat/files/Glosa_Huertas.pdf

SONY DSC

Fotografia: http://www.elpoblenou.cat

El fangar: CHUCK HAGEL, secretari de Defensa dels EUA. Avui comença el judici militar contra BRADLEY MANNING, el soldat que va filtrar documents de l’exèrcit a Wikileaks. És cert que alguns arxius poden posar en perill la defensa d’un país, però aquest argument no pot estar per sobre dels abusos i assassinats impunes que realitza un exèrcit. S’han de poder investigar les accions militars, no es pot viure en ple segle XXI en una total opacitat. Aquest judici és un pas enrere cap a una major democràcia.

hagel

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 29-Juny 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s