29-4-13

EL POLLASTRE I LA VENTAFOCS: A LES 12 A CASA

pollo

Aquest dissabte es va realitzar la tradicional Festa de Sant Pollastre, una antiga tradició del Poblenou poc coneguda que es va recuperar el passat 2003. Va ploure durant tot el dia, però Sant Pollastre, fidel a la seva llegenda, va obrar un nou miracle, fent parar la pluja per poder celebrar la seva festivitat. Els actes es centren en un cercavil·la pels carrers de la zona dels Pescadors, un pregó sobre la mentida (fent referència a les antigues festes en honor a Sant Pere El mentider), una cursa de carros per emular la fugida dels poblenovins entre les flames, un sopar a base de pollastre i sardines i música per tancar la festa. El seguiment popular augmenta any rere any i en aquesta edició es va batre un autèntic rècord de participació a la cursa, ja que van prendre la sortida fins a nou carros guarnits per a l’ocasió.

Posteriorment, però, es va batre un altre rècord, en aquest cas, negatiu: a les dotze en punt es van presentar a la Plaça dos cotxes de la Guàrdia Urbana per posar punt i final de la festivitat. Sembla, segons van declarar els agents, que malgrat tenir tots els permisos en regla, el Districte no en tenia constància i, per tant, calia apagar la música i recollir-ho tot. La policia, doncs, ens va recordar que amb les dotze campanades l’encanteri s’acaba i que, per tant, hem de tornar cap a casa.

Es poden donar errors administratius, tothom té dret a equivocar-se. Però si es certifica que s’han demanat tots els permisos i que l’organització ha realitzat tots els tràmits correctament, l’Ajuntament ha d’assumir el seu error, retirar els efectius de la policia local i permetre seguir amb la festa.

L’Ajuntament de Barcelona té una tendència cada vegada més exagerada cap a la defensa del descans dels veïns. Tothom ha de tenir dret a dormir, estem plenament d’acord, però estem parlant d’uns permisos puntuals, en festes assenyalades que només es produeixen dues o tres vagades a l’any. No es demanen autoritzacions per a fer festes al carrer cada cap de setmana. Cal ser més permissius i ampliar l’horari de celebracions al carrer. Entenem que la Plaça dels Pescadors compta amb més veïns que determinades cruïlles on es fan concerts de Festa Major. Cal, doncs, parlar i negociar permisos especials en funció de la festivitat i de l’espai on es celebren les activitats. Amb els espais buits que hi ha al barri o les zones amb pocs habitatges que tenim al Poblenou (parcs, zones industrials, solars…), de ben segur es pot trobar una opció de consens per fer festa fins més enllà de les tres del matí sense molestar els veïns. Es tracta, simplement, de tenir voluntat de diàleg i entendre que de la mateixa manera que es respecta el dret al descans, també s’ha de respectar el dret a la diversió. La festa no és només alcohol, crits i molèstia; la festa és una expressió popular, un tret de la nostra identitat cultural i també ho hem de respectar. Sembla que si no hi ha una gran empresa al darrera, amb una inversió econòmica potent, no s’aconsegueixen els permisos pertinents per allargar les celebracions fins que surti el sol. Estem, doncs, privatitzant també la festa popular.

Considerem que aquest any ha estat la gota que ha fet vessar el vas. No s’ha obligat a finalitzar la festa a les dues o a les tres, sinó que s’ha posat el punt i final a les dotze de la nit sense assumir cap culpa en la tramitació dels permisos. Amb totes aquestes limitacions es podrà dormir molt bé, sí, però ens deixarem autèntiques fortunes en sortir de festa i perdrem una part de la nostra identitat, que és la trobada al carrer i disfrutar de les nostres places i del nostre agradable clima mediterrani. Si ens hem de tancar sempre en locals d’oci privats, el futur que ens espera és ben amarg. Que Sant Pollastre i la resta de festes al carrer no siguin un miratge i un encanteri; hem de trobar una sabata de vidre perquè la Ventafocs pugui sortir de la seva crua realitat.

El cultiu: CARROS DE SANT POLLASTRE. La participació a la cursa d’enguany ha batut tots els rècords. Només amb la participació obstinada dels veïns i les veïnes del Poblenou es podrà seguir donant vida a la festa i es podrà reivindicar, amb més força que mai, la necessitat de mantenir les festes vives al carrer.

carro

Fotografia: Sonia Tres (www.viajealabarcelonasecreta.com)

El fangar: JOAQUIM MARIA PUYAL. El “mestre” de la comunicació no va seguir la vaga realitzada pels professionals de Catalunya Ràdio i va emetre el partit del Barça el passat dimarts, diada de Sant Jordi. Té tot el dret a treballar i a emetre amb els seus propis mitjans (ell treballa per una empresa privada contractada per la ràdio pública). El que no pot fer, però, és callar els motius de la vaga. Cal fer-los públics i aprofitar el micròfon de què disposa per explicar a la gent l’estafa que s’ha proposat des dels òrgans directius. El problema no són les retallades, sinó la forma d’aplicar-les. I això s’ha d’explicar.

Puyal

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 27-Abril 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s