22-4-13

CENT EDITORIALS

baixa

A principis del 2011 ens vam plantejar iniciar un apartat al nostre web dedicat a la reflexió literària com a complement de l’activitat audiovisual. Es tractava d’un repte que ens generava molta il·lusió i, a la vegada, molts dubtes: seríem capaços de complir amb la periodicitat de publicar un article cada dilluns? Trobaríem els temes adequats? Tindríem coses a dir cada setmana? Hem realitzat alguns canvis en el format, hem tingut articles d’èxit i d’altres amb molt poca repercussió, però hem aconseguit, de moment, arribar a la xifra rodona de les 100 publicacions. Després de més de dos anys amb aquesta activitat, la nostra valoració és molt positiva.

Ens hem adonat que el món que ens envolta genera constantment temes que desperten el nostre interès i que ens motiven a opinar. Malauradament, però, la majoria d’informacions acostumen a ser de caràcter negatiu. Massa vegades la realitat ens ofereix quelcom incomprensible, formes d’actuar sense lògica, allunyades de l’humanisme, el respecte o el sentit comú. Hi ha un abisme entre la filosofia del poder i la base: a dalt de la piràmide tot són interessos personals, mentre que a baix abunda d’altruisme i l’ajuda desinteressada, sincera, per intentar aportar un petit granet de sorra en la construcció d’un món millor. A mesura que s’escala a la piràmide, els valors es van perdent. És, com diu la frase feta, que el poder corromp a la gent o és que la gent que té poder forma part d’una endogàmia selectiva on és molt difícil de penetrar?

Opinant hem après, perquè ens hem hagut d’informar i ens hem obligat a pensar sobre un aspecte cada setmana. Posar les idees per escrit exigeix ordre i reflexió. Per a nosaltres es tracta, en primer lloc, d’un enriquiment personal; en segon lloc, si podem aportar alguna cosa al debat, si podem contribuir a la transmissió de la informació cap als lectors i aportar algun tipus d’enriquiment, els objectius seran plenament satisfets.

Ens trobem en un món sobrecarregat d’informació. Internet ha inundat l’espai de notícies i les xarxes socials ens les han acostat, establint un “filtre” d’interessos en funció de les nostres amistats (que fan córrer aspectes que a nostres ens interessen i que, per tant, podem contribuir a seguir-los donant a conèixer). Al principi la comunicació social cibernètica s’omplia d’aspectes banals, poc importants i transcendents. Des de l’aparició del moviment 15-M, però, les amistats comparteixen notícies que informen, que generen gran indignació, que ens permeten conèixer més sobre el nostre món. És cert que també existeix la “rumorologia”, les notícies falses i els enganys deliberats que circulen com a reals perquè ningú s’encarrega de comprovar la seva veracitat. És un risc important, és cert, però a la llarga tota la falsedat s’acaba desemmascarant (a vegades pels professionals de la informació i, de vegades, també per la pròpia població, que és més intel·ligent del que alguns creuen). En aquesta realitat cibernètica, doncs, és on ens trobem nosaltres. Cada dilluns difonem les nostres idees esperant poder servir a la comunitat, d’una forma humil i altruista, sent conscients de qui som i quin és el nostre públic. Sabem que tenim una capacitat limitada de distribució, però això no ens desanima a deixar la nostra activitat. Seguim endavant perquè tenim ganes de fer-ho; no tenim cap obligació econòmica, comercial o contractual. Aquesta motivació és la força més important que tenim com a éssers humans. Si tenim ganes, som capaços de fer qualsevol cosa. La desgana o l’apatia són el nostre autèntic fre. Amb aquest article haurem publicat ja cent vegades. Esperem tenir aquest força i energia per poder seguir escrivint durant moltes setmanes més. Moltes gràcies a tots i a totes!!

El cultiu: DISTRICTE DE SANT MARTÍ. Durant les darreres setmanes ja hem explicat que l’actitud i la forma de fer del regidor Eduard Freixedes no eren les correctes. El barri del Poblenou, com tantes altres vegades, s’ha mobilitzat i ha expressat de forma pública i contundent el seu rebuig. Després de moments de tensió, el Districte accepta parlar. És sorprenent que celebrem com una petita victòria un esdeveniment tan essencial en democràcia com és el diàleg, però veient la trajectòria es pot considerar un pas molt important. Aquest ha de ser l’únic camí possible.

logo_bcn_ajtm-5El fangar: CCMA. Els treballadors dels mitjans de comunicació públics han convocat dues jornades de vaga. La primera la van celebrar la passada setmana i la propera es vol realitzar per la Diada de Sant Jordi. Els motius no són les retallades, sinó la redistribució que s’ha plantejat als sindicats: reducció del sou del 40% per la base i només del 10% pels directius. No es rebutja la retallada, sinó que una vegada més es perjudiqui més a qui menys té. És un autèntic sense sentit, un insult i una iniciativa que hauria d’estar considerada un delicte penal. No deixa de sorprendre aquesta manca de sensibilitat, de lògica i de raó.

ccma

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 27-Abril 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s