15-4-13

#PoblenouDecideix

rambla

Fotografia: http://www.poblenou.org

Durant les darreres setmanes s’han anat coneixent un seguit de notícies que posen la relació entre el Poblenou i l’Ajuntament en el punt de mira. Primer va ser la decisió d’asfaltar la Rambla, després es va publicar la idea de moure els firaries i artesans a la Rambla Nova, ampliar l’espai per a les terrasses dels bars, asfaltar també les rodones de la Rambla i, per últim, el tancament de la sala d’exposicions de Can Felipa, un espai que ha estat protagonista d’algunes de les expressions artístiques més importants del Poblenou durant els 17 anys que porta de servei al barri. El més surrealista, però, és que en el cas de Can Felipa, per exemple, la idea és tancar la sala per ubicar-hi un nou espai per a les entitats de barri. Llàstima que aquestes entitats no vulguin aquest canvi. És, doncs, un capítol més d’aquesta manera de fer del Districte, basada en tirar pel dret, en no consultar als veïns, en decidir i en fer de forma unilateral.

No entrarem a valorar aquestes iniciatives. Segurament tenen algun aspecte positiu. El més greu no és la idea, sinó la forma de fer de l’Ajuntament. Qui governa ha d’impulsar, no imposar; qui governa ha de proposar, utilitzar tots els seus recursos per poder engegar totes les iniciatives que la població necessita. I què és el que la gent necessita? Només es pot saber a través del diàleg amb la població, amb reunions amb entitats i associacions, amb els estudis complerts i rigorosos, no des d’un despatx o escoltant només una part de la realitat.

Governar no és fàcil, sempre hi haurà algun col·lectiu descontent. El més important, però, és respectar unes formes i una manera de fer; respectar, al capdavall la democràcia. Per a qui es governa? Pel poble, i la majoria del “poble” són els veïns i les veïnes. És un col·lectiu que ofereix poc benefici econòmic a l’Ajuntament, però és qui viu al barri i, al capdavall, qui ha de dir la última paraula. Això és democràcia.

No pot ser que no es compti amb l’Associació de Veïns, no pot ser que no s’escolti a la gent “anònima”, no pot ser que les entitats del barri s’assabentin pels mitjans de les intencions de l’Ajuntament. El Districte de Sant Martí ha de dialogar, explicar, escoltar i intentar que tots els col·lectius (o la gran majoria), estiguin satisfets amb la seva gestió. Es pot arribar a entendre que en temps de crisi es vulguin impulsar activitats que generin més beneficis econòmics per l’Ajuntament, però s’ha de tenir la valentia de comunicar-ho i d’explicar-ho públicament. La seva forma d’actuar, a porta tancada, sense contacte amb el veïnat, denota que potser ja imaginen que alguna cosa falla, que no agradarà a un ampli sector social. S’avergonyeixen de les seves decisions? Potser saben que no estan respectant al col·lectiu més important del barri: els veïns i les veïnes, aquells que viuen i fan barri, els que haurien de ser la prioritat de qualsevol governant.

El Poblenou té una llarga tradició d’oposició a l’Administració pública. No és casual: reiteradament les prioritats veïnals han estat marginades en favor de projectes “macroeconòmics”, que suposaven un gran benefici per a tota la ciutat i pel país. Un exemple: recordem el cas de la biblioteca, quan de temps i quan d’esforç va significar? (quan es va inaugurar, però, tots els dirigents a posar-se medalles, eh!). Ja fa molts anys que es realitzen uns canvis al barri que es disfressen de “millora de la qualitat de vida dels veïns”; quan es treu la màscara, però, es veu l’autèntica realitat que hi ha al darrera: unes activitat especulatives o d’impuls econòmic que mouen diners, sí, però que afavoreixen només a una minoria. Pensàvem que amb la fi del període Narváez la relació entre el Poblenou i l’Ajuntament podria canviar. Dos anys després, però, veiem que amb el regidor Freixedes no ha estat així; a més de mantenir les mateixes polítiques que el seu predecessor, a sobre es prenen les decisions d’amagat i sense cap tipus de diàleg. Que no decideixin per nosaltres; a casa nostra, #PoblenouDecideix!!

El cultiu: 14 d’ABRIL. Un any més, l’aniversari de la IIa República va omplir els carrers de reivindicació per canviar el model d’Estat. Ara més que mai, és important tenir present el nostre passat per poder viure en un país més democràtic.

republica

El fangar: GERARD ARDANUY, regidor del Districte de l’Eixample. Les obres del Mercat de Sant Antoni porten molts mesos aturades. Ara sembla que es tornaran a posar en marxa, però no es preveu la seva finalització fins al 2015. Aquesta actuació hauria de ser una prioritat, per recuperar un símbol important per Barcelona, pels veïns i pels comercials, que s’han de veure ubicats en una provisionalitat que ja dura massa.

ardanuy

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 27-Abril 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s