28-1-13

UN ERROR MONUMENTAL

trueta

Aquesta darrera setmana s’ha publicat que l’Ajuntament es planteja canviar la ubicació del monument al cirurgià Josep Trueta, situat des del 1978 a la Rambla del Poblenou amb Pere IV. Es tracta d’una de les personalitats més rellevants nascudes al barri, concretament l’any 1897; tota la seva vida la dedicà a introduir millores mèdiques (especialment els tractaments de les ferides durant la Guerra Civil) i a defensar Catalunya davant del món mentre el franquisme intentava esborrar la nostra cultura. És plenament justificat, doncs, que el barri li dediqui el nom d’un carrer i d’un monument en un espai tan emblemàtic com la nostra Rambla.

Aquesta escultura està plenament integrada al paisatge del barri. És un lloc de trobada, un espai reconegut i admirat pels veïns i les veïnes del Poblenou. Fins al 1999 marcava el final del passeig, però aquesta ubicació privilegiada es va acabar amb l’ampliació de la Rambla fins a l’Avinguda Diagonal. Ara, 14 anys després d’aquelles obres urbanístiques, l’Ajuntament considera que esdevé una molèstia pels vianants, ja que la unió de la Rambla Nova amb la Vella és un espai molt transitat i el monument es situa al bell mig. Algú, però, s’ha queixat? Com pot l’Ajuntament saber què pensem si ningú manifesta aquesta opinió? No serà, potser, que ho plantegen pel seu propi interès i que ens volen fer creure que és una opinió nostra?

De nou, l’administració vol actuar sense tenir en compte els veïns i les veïnes, com tantes vegades ha passat ja al Poblenou. El paisatge, la tradició i la memòria es modifiquen sense cap tipus de mirament ni respecte. És exactament el mateix que passa amb la resta d’edificis històrics del Poblenou: les fàbriques, les llambordes, els carrerons, el tren… Els sentiments de la gent, qui realment conviu dia rere dia amb aquesta realitat, no importen. Algú ha tingut una idea “brillant”, s’aprova i s’executa. Així de simple. El temps, aquest gran aliat, ja farà que la gent s’acostumi a la nova situació i oblidi les queixes anteriors. Aquesta és la forma de fer habitual dels dirigents del nostre país: un estudi seriós, consensuat i d’acord amb les necessitats de la gent no és mai la primera opció. En temps de crisi, de continues retallades i augment d’impostos, aquesta és de veritat la prioritat del barri?

La Rambla Nova i la Rambla Vella ja són estèticament ben diferents. Els edificis, l’amplada del passeig, les rotondes… són elements que marquen una diferenciació evident. Que hi hagi un monument que marqui aquest canvi (propi dels contextos històrics en què s’han construït cada part) no és un inconvenient. El respecte i la consulta a la gent no ha de ser una solució, sinó un punt de partida.

El cultiu: JOAN CAÑELLAS. El jugador català va ser un dels principals responsables de la victòria d’ahir de la selecció espanyola en la final del Mundial d’handbol 2013. La selecció està formada, en gran part, per jugadors catalans, un clar símptoma de l’excel·lent nivell que viu aquest esport a casa nostra. Un dels esports considerats minoritaris però que compta amb una llarga tradició al nostre país. La nostra enhorabona!

cañe

El fangar: IÑAKI URDANGARIN. En el mateix partit d’ahir, el duc de Palma va estar situat a primera fila, en una localitat VIP amb els seus fills. Pot anar a veure la final? Evidentment. En unes localitats reservades? Tal com està la situació, no. Potser té por de situar-se amb la resta de la gent? Mentre duri la investigació i els escàndols relacionats amb l’Institu Noós, Urdangarín hauria de minimitzar les aparicions en públic. Per respecte a tots.

iñaki

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 24-Gener 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s