14-1-13

QUI S’HA D’ADAPTAR?

mani

La setmana passada mostràvem la nostra indignació i rebuig davant del desallotjament realitzat a les naus del carrer Zamora, al Poblenou. Tan sols tres dies després, una nova acció policial entrava (incomplint la seva pròpia legislació), a una nau al carrer Sancho de Àvila. Sembla, doncs, que la política de l’Ajuntament sobre els assentaments, la immigració i l’atenció a les persones amb risc de pobresa i d’exclusió social ha quedat ben clara: tots al carrer i a netejar el problema amb mà dura. Si no et compres un pis i participes del pastís del negoci muntat al Poblenou no tens dret a existir.

Barcelona va apostar pel turisme, pel sector dels serveis i per la nova construcció d’habitatges com a activitats econòmiques preferents a partir de la dècada dels 90. Per fer-ho realitat va plantejar la transformació radical de la seva façana litoral. Així neix la Vila Olímpica primer i la zona Fòrum-22@ després. Les enormes naus industrials, que desaprofiten un bé tan preuat com el sòl urbà, es deslocalitzen fora de la ciutat. Estem perdent diners! El que abans s’aprofitava amb tres o quatre pisos ara s’aprofita amb vint. Diners fàcils i ràpids. Si situem els hotels i les noves empreses ben aprop, s’iniciarà una sinèrgia tan positiva que crearà una reclam, “la marca Barcelona”, que atraurà grans inversions de capital a través de les empreses i del turisme. Sense embrutar l’aire ni les mans, sense fer soroll amb els camions. Són els diners de les targetes de crèdit, les maletes, la business i la first class, el poder la corbata.

El projecte, però, ha quedat a mig fer. No es pensava en una convidada especial: “la crisi econòmica”, l’autèntica protagonista de la festa. Les empreses estan abandonades esperant l’entrada de les màquines que les tirin a terra i el solars crien males herbes esperant l’arribada del ciment. El més greu, però, és que els immigrants dels que ens vàrem aprofitar per construir el nostre futur desorbitat, ple de bitllets, ara no té feina; la gent a qui “li milloràvem la qualitat de vida” s’ha oposat al projecte; cada vegada són més els propis veïns de la zona que tanquen els seus establiments i que es queden sense feina, augmentant sense parar les llistes de l’atur del nostre país. El barri del negoci és cada dia un barri on els rics són més rics (però menys) i els pobres són més pobres (i en són més). Les contradiccions d’aquest model es veuen clarament al Poblenou, on les dues realitats coincideixen en una cantonada. Davant d’aquest fracàs, l’alternativa és l’expulsió, l’exclusió, tancar les portes al diàleg i els ulls davant d’una situació que no agrada a l’Ajuntament. Els assentaments no són una alternativa que es contempli, és una realitat que no ven, que no atrau el capital pel que s’ha apostat. No s’han adonat encara, que el capital que estan buscant ja fa temps que s’ha acabat i que vivim en una nova situació. El 22@ i les polítiques municipals aplicades des dels 90 han quedat obsoletes per una crisi global que va més enllà de la pròpia Barcelona. Cal canviar el punt de vista, adaptar-se als nous temps i buscar la manera de fer front als nous problemes i la nova realitat. Si l’Ajuntament segueix intentant que la realitat del barri s’adapti al seu punt de vista (caducat i inviable avui en dia), no només es distanciarà més dels veïns i les veïnes del Poblenou sinó que ens portarà cap a un augment de la tensió social.

El cultiu: ANDRÉS GARCIA BERRIO, per la seva defensa del col·lectiu desallotjat durant la darrera setmana al Poblenou. La conscienciació, la difusió de la realitat sobre les actuacions policials i la denuncia plantejada davant d’aquestes manifestes irregularitats són un exemple del compromís veïnal amb aquesta difícil situació social.

andres adv

El fangar: XAVIER TRIAS, per les seves declaracions sobre el col·lectiu immigrant del barri. L’alcalde defensa els desallotjaments i l’expulsió directa del país de les persones que no tinguin els papers en regla. Una visió simplista que de cap manera pot solucionar una situació que mereix molt més diàleg i estudi global.

trias

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 24-Gener 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s