07-1-13

ANY NOU, LES MATEIXES SOLUCIONS

poblenou

Avui al matí els agents de la Guardia Urbana han desallotjat unes naus al carrer Zamora a l’alçada de Pere IV, tot expulsant les 47 persones que hi vivien en el seu interior. Segons El Periòdico de Catalunya, 14 dels inquilins han estat detinguts i traslladats a les dependències policials per no tenir els papers de residència. A la tarda s’han començat a tapiar les portes d’entrada als edificis. Sembla, doncs, que amb la fi del Nadal s’acaben també els bons desitjos i la solidaritat; la realitat es presenta de nou més crua que mai.

Aquesta situació no és nova. Les naus industrials abandonades al Poblenou han estat el refugi que han utilitzat els col·lectius més desafavorits (immigrants i gent del nostre propi país) per poder dormir sota un sostre. A més, aquestes fàbriques els permet tenir l’espai suficient per poder-se dedicar a l’activitat que representa la seva única font d’ingressos: la recollida de ferralla, el seu emmagatzematge i la seva posterior distribució. Qui viu i treballa en aquests espais no ho fa per voluntat pròpia.

La immigració és una realitat que des de fa deu o quinze anys ha augmentat considerablement a Catalunya, a Barcelona i al nostre barri. En les bones èpoques hem estat tolerants amb la seva situació perquè es dedicaven a activitats que ningú volia fer i, a més, les realitzaven en unes condicions laborals precàries, sense queixar-se, sense protestar. Ara, però, la feina s’acaba i l’Estat del benestar (cada vegada més prim), ja no es preocupa per les condicions dels nouvinguts. Es refugien a grans naus abandonades, sense manteniment ni condicions d’higiene. L’Ajuntament no es preocupa per la seva situació, no dialgoa ni realitza esudis profunds per consensuar què es pot fer amb aquesta difícil situació humana. Nosaltres, girem el cap davant d’aquesta incòmoda realitat quan passem pel davant d’aquestes fàbriques o quan veiem algú regirant els contenidors del carrer. Vivim en un silenci fred, provisional, que es trenca quan la Guardia Urbana rep l’ordre d’expulsar els habitants d’una nau, tot desplaçant el problema cap a una altra fàbrica, on tot tornarà a començar de nou. El Poblenou s’omple d’hotels, d’alts edificis de negocis i de solars que esperen un context econòmic més favorable. Al carrer del costat, però hi conviu el drama de l’abandó, de la precarietat i de la marginalitat. El barri modern que potencia una imatge idílica de Barcelona viu en una contradicció aberrant i encara no sabem ni com afrontar-la. Abans de seguir posant pegats en forma de desallotjament, caldria analitzar i estudiar més profundament el problema per plantejar una solució global i duradora. Mentre només llegim el titular de la notícia, aquesta roda macabra no deixarà de girar.

El fangar: GAS NATURAL. Durant aquest Nadal la companyia a tornat a tenir problemes en el subministrament al carrer Badajoz. Després del desastre del passat mes de febrer és lamentable que es torni a produir un cas semblant. Poques sancions per l’empresa i ridícules compensacions pels usuaris que seguim patint la seva inoperància. Gas Natural només mira pel propi negoci, no pel benestar del ciutadà. I no passa res.

gas

El cultiu: “CAP NEN SENSE REGAL”. Un any més, la solidaritat veïnal ha permès que els més petits de les famílies amb dificultats econòmiques visquin amb il·lusió l’arribada dels Mags d’Orient. Davant d’aquesta crisi global l’altruisme anònim local és més important que mai.

regal

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 24-Gener 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s