10-12-12

UN ANIVERSARI MAKABRE

makabra

Ara fa sis anys el Poblenou va viure uns fets molt lamentables per aquestes dates. El dia 20 de Novembre es va desallotjar La Makabra, un centre de circ i creació artística autogestionat situat en un solar entre els carrers Àlaba, Tànger i Sancho de Àvila. Com a resposta, el col·lectiu va okupar el 2 de Desembre el recinte de Can Ricart, que en aquell moment no tenia clar el seu futur (de fet encara no està gaire clar avui en dia…). Aquella okupació va comptar amb un gran suport veïnal. Aquesta acció posava de manifest la prioritat de l’Ajuntament per impulsar la inversió econòmica en el marc del 22@ i marginar les opcions alternatives al barri del Poblenou. Fins aquell moment sempre havien abundat a la zona centres creatius al marge dels grans mercats i s’havien integrat amb la resta de col·lectius del barri, comptant així amb una bona acollida per part del veïnat. El Poblenou podia ser un entorn idoni per a aquestes activitats i un referent a escala europea i mundial; el passat industrial oferia grans naus amb molt d’espai i un ambient tranquil, aïllat del tràfec pròpi del centre de Barcelona. A l’Ajuntament, però, no li va interessar aquesta opció, poc rentable econòmicament. 11 dies després, el 13 de Desembre, La Makabra van tornar a ser desallotjada. Més tard el col·lectiu va impulsar un espai similar anomenat La Nave i ubicat al carrer Àvila 176, a tocar de la parada de metro Glòries (i de la comissaria dels Mossos d’Esquadra). A només dues illes de cases de l’antiga La Makabra, aquesta alternativa de creació artística autogestionada segueix viva.

La propietat privada és un dret, però l’especulació ens ha demostrat que no és una forma de vida econòmicament productiva. Sí, és rentable i genera grans beneficis a qui la practica a nivell individual; a nivell col·lectiu, però, és un desastre. Gran part de la culpa de la crisi econòmica que estem vivint es deu a aquesta forma d’inversió: esperar sense fer res per poder vendre més car. Tenim molts exemples arreu de l’Estat. A casa nostra, però, també trobem un gran nombre de casos i més concretament, al Poblenou, aquesta realitat és molt abundant.

El solar que ocupava La Makabra té un propietari, algú que va denunciar el col·lectiu per utilitzar un espai que no era seu. És ben evident, però, que aquesta activitat li donava vida al solar i generava riquesa: econòmicament potser no produïa grans beneficis, però el centre va esdevenir un espai dinàmic, on molta gent entrenava, on es celebraven festes, cabarets, obres de teatre i representacions de circ. Sis anys després l’activitat continua a dos carrers, però l’antic solar de La Makabra segueix buit, orfe, sense cap més productivitat que la d’esperar un comprador que de moment no arriba. Això és un exemple ben clar d’especulació: mentre segueix aquesta situació perdem un terreny que no produiex, no genera, no aporta res a la col·lectivitat. Com podem permetre aquesta actitud en un moment on falta feina i es demana impulsar qualsevol iniciatives? Com es pot permetre en un moment com l’actual que algú deixi créixer mala herba en un terreny que pot ser útil per algú? Mentre es segueixi tolerant aquesta actitud especulativa radical, no aconseguirem sortir de la famosa crisi econòmica.

Fa sis anys ens sorpreníem de la permissivitat de l’Ajuntament cap a les activitats especulatives al Poblenou. El 22@ rebia tot tipus d’ajudes mentre que els col·lectius que oferien alternatives populars, organitzades des de la base, rebien desallotjaments i pressions per deixar pas al gran capital dels gratacels: Hangar i l’Escocesa en són els exemples més coneguts. Tot i aquesta actitud de capitalisme salvatge per part de l’Ajuntament, han aconseguit sobreviure i segueixen gaudint d’una relativa bona salut. Ara hem vist que no només era el consistori de Barcelona qui actuava així, sinó que a tot l’Estat i des de totes les Administracions públiques aquesta ha estat la tònica general. Ara ens sorprenem menys, però ens indignem més. Mentre el solar de La Makabra ha estat mort durant sis anys, la gent ha despertat. Quan veiem quina pressa tenen per desallotjar a la gent i quin és l’ús que després en fan dels terrenys que s’ocupaven queda ben clar què és el que vol cadascú. El temps posa tothom al seu lloc, desemmascara les mentides i ens ensenya qui és qui en realitat. Aquest ha estat el número final que ens ha mostrat La Makabra.

El cultiu: LEO MESSI. El davanter argentí del FC Barcelona és l’home del dia. Ahir va superar un rècord que datava de l’any 1972. Quan un rècord dura intacte tant de temps ja ens indica la seva dificultat. Superar-lo en un moment on el tipus de futbol ha canviat tant, on la competitivitat i la tecnificació són molt més grans i fer-ho, a més, amb aquesta humilitat i respecte cap als rivals i companys té un mèrit enorme. Un gran exemple a seguir.

messi

El fangar: PREMI NOBEL. Atorgar el Premi Nobel de la Pau a la Unió Europea no té cap mena de sentit. Els 27 Estats tenen visions i polítiques diferents, s’han mantingut neutrals en conflictes sagnants i fins i tot han actuat com a part implicada en guerres internacionals. Un premi de la pau ha de ser per a un col·lectiu en concret o per una persona que individualment hagi lluitat pels drets humans i per aturar els conflictes bèl·lics. La UE ni ha treballat clarament en aquest sentit ni ha actuat com una unitat. Si el 2009 el premi ja era ridícul l’atorgar-se a Barack Obama (que només portava un any al càrrec i no havia fet res remarcable a nivell interenacional), enguany la situació encara ha estat pitjor. Si els premis es basen en la imatge pública i el tactisme polític, perden tot el seu respecte, rigor i interès.

nobel

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 23-Desembre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s