3-12-12

CORRUPCIÓ. ARA, SABADELL

bustos

 La setmana passada es va conèixer l’operació Mercuri, un procés que ha acusat de corrupció a alts càrrecs del PSC, com són l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, el secretari d’Organització del partit, Daniel Fernández i l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Aquest, de moment, és el que ha aixecat més expectació, ja que l’alcalde és una de les figures amb més trajectòria política (porta 13 anys en el càrrec) i, a més, el municipi del Vallès Occidental va ser nomenat el 2010 com la ciutat més transparent de Catalunya.

Després d’estar declarant ahir durant més de sis hores, el jutge que porta el cas ha imputat a l’alcalde per un delicte contra les administracions públiques, no per tràfic d’influències. Quan es va conèixer el cas es va acusar a Bustos de ser el responsable d’una xarxa de corrupció urbanística. Segons les escoltes telefòniques que s’havien realitzat durant, els implicats es referien a l’alcalde com “el capo”. Sembla que Bustos organitzava projectes urbanístics des de l’Ajuntament per a obtenir benefici propi, atorgant les obres a empreses “amigues” de les que després rebia algunes comissions. En definitiva, que realitzava tractes de favor des de la seva posició dominant per després rebre compensacions econòmiques. A més, també s’ha publicat que utilitzava la Policia Municipal com si fos seva, sol·licitant la retirada de multes de trànsit tant per a ell com per a la seva família. Tot plegat, recordem, en el municipi més transparent del 2010.

Tots sabem que el poder corromp. Normalment la gent aprofita la possibilitat de treure benefici propi a través dels contactes amb amics. Qui es nega a aconseguir un descompte en una botiga on un conegut hi treballa? Qui es nega a encarregar un treball a algun amic que ens pot fer un descompte en el pressupost? A petita escala, tots mirem d’aprofitar els contactes per reduir la despesa. Però una cosa és fer-ho en l’àmbit privat i una altra és fer-ho des de l’esfera pública, quan els recursos econòmics que es mouen no són els propis i quan els propietaris del consistori (els ciutadans), no en saben res. En el primer cas es tracta d’un favor; en el segon, és corrupció, un delicte greu.

Com es pot, doncs, aconseguir separar la gestió pública i la corrupció? La posició d’un dirigent polític li proporciona oportunitats molt llamineres, però ha de saber dir que no. Aquesta honorabilitat, evitar caure en aquesta temptació, és una de les parts més difícils de la feina d’un gestor públic. Per això cal que es pugui fer un seguiment exhaustiu de la seva tasca. Sabem que la majoria de vegades la corrupció es produeix a partir de l’aprovació de projectes i dels posteriors contractes que s’han de firmar per executar les obres. Si aquests projectes són pel benefici de la societat, no haurien de ser aquests contractes plenament públics i consultables? En el fons, si es fa una obra és perquè el ciutadà visqui millor; per tant, ha de saber qui rep els recursos que aporta en forma d’impostos, amb quina finalitat es destinen i amb quina lletra petita es firma. La transparència ha d’anar per aquí: publicar contractes, sous, despeses i tota la informació referent al procés d’adjudicació d’obres i dels dirigents de les empreses que les duran a terme. Així, lligar caps entre dirigents polítics i empresarials podria ser més fàcil.

La justícia (tot i que ha estat, com sempre, una mica lenta), ha actuat correctament. Després de les primeres vistes, però, ja es comencen a obviar alguns aspectes que, encara que menors, no deixen de ser importants. Gestionar la Policia Municipal com si fos pròpia és també un delicte, i no ha de quedar impune. Com sempre, els polítics són un exemple a seguir i, com a tals, han de tenir unes sancions econòmiques i penals més dures, exemplars també de cara a la ciutadania (a qui s’ha estafat).

Durant les darreres dècades s’han destapat casos de corrupció a ciutats que han crescut molt: Marbella, Palma, Santa Coloma de Gramanet, ara Sabadell… Quantes trames queden per destapar? Una de les ciutats que ha patit un enorme creixement immobiliari també ha estat Barcelona. Se l’ha estudiat a fons? Han sortit a la llum alguns casos (com el de l’hotel al costat del Palau de la Música), però de moment la zona marítima (que és l’espai que més s’ha transformat), no ha sortit esquitxada. Els contractes i els processos de selecció que s’han firmat en el marc del 22@ han estat tots nets? És evident que degut al nombre elevadíssim d’obres que s’havien de realitzar era una bona l’oportunitat perquè algú en tragués benefici propi. Davant d’aquests processos de gran creixement cal realitzar investigacions també més acurades i a consciència. Com més gran sigui la inversió, més possibilitat de corrupció existeix i, per tant, més transparència i investigació s’ha d’exigir. Davant de tots els casos que estan apareixent, en aquest àmbit la presumpció d’innocència s’ha d’eliminar.

El fangar: JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA. Tan sols una setmana després de les eleccions catalanes i de deixar ben clar que CiU no pactaria de cap manera amb el PP, el líder d’Unió ja ha insinuat tot el contrari. En un tuit Duran afirmava que “el resultat electoral és una oportunitat per refer ponts amb el PP”.Sembla que “la puta i la Ramoneta” no està del tot enterrada. Amb actituds com aquesta, el que sí que s’enterra una vegada més és la confiança amb els dirigents polítics.

duranEl cultiu: L’ONU, per la seva incorporació de Palestina com a Estat observador. Aquest canvi és un pas importantíssim cap a la recuperació de la dignitat del poble palestí i per a la resolució del conflicte al Pròxim Orient. La solució definitiva i l’acceptació internacional de Palestina, però, encara segueix lluny metre els EUA mantinguin una posició tan intransigent i incondicional a favor d’Israel.

onu

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Catalunya, 23-Desembre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s