29-10-12

CASATANYADA O HALLOWEEN?

L’inici del mes de novembre ve marcat per la festa de “Tots Sants”, molt arrelada al nostre país. Aquesta celebració s’acompanya amb els dolços panellets, els moniatos i les castanyes. Les imatges de les àvies a prop del foc, torrant castanyes que reparteixen en paperines de diari formen part de la tradició popular i són unes de les imatges més entranyables de la nostra cultura. Poc a poc, però, aquesta festivitat ha entrat en desús per la laïcitat del jovent (que no acostuma a recordar els difunts en aquestes dates), els canvis en les temperatures (alguns novembres han estat força calorosos encara, cosa que no afavoria el consum de castanyes calentes) i, sobretot, per la potència d’una altra tradició que es celebra en les mateixes dates i que a poc a poc s’imposa. Ja fa diversos anys que la influència anglosaxona de Halloween és més gran. Les castanyeres desapareixen; les carbasses i les bruixes són cada vegada més presents arreu.

Halloween és molt atractiu tant pels nens com pels joves. És sinònim de diversió, festa i disfressa. El mercat juvenil és un dels més interessants des del punt de vista econòmic: potser no tenen poder adquisitiu, però són els que convencen els pares (que sí que el tenen). Són els més petits els que decideixen què es compra i què no. El sector que sedueixi més els joves serà el sector que més triomfarà econòmicament.

Halloween és present a la majoria de sèries d’èxit americanes. Les pel·lícules de ficció també han treballat any rere any aquesta festivitat, ja que és un context que genera moltes situacions diferents entre els seus protagonistes: por, festa, disbauxa, disfressa, maquillatge… Té molts aspectes positius, especialment a nivell icònic: visualment el poder d’una carbassa amb cara humana és enorme. És una festa de la que no podem escapar, perquè mundialment és coneguda i el món audiovisual (televisió i cinema) s’han encarregat de difondre i consolidar a totes les societats occidentals. És impossible girar l’esquena a aquesta festivitat. Davant d’aquest fet, doncs, la responsabilitat de mantenir viva la Castanyada depèn únicament de nosaltres.

El món anglosaxó (amb la seva enorme maquinària de difusió mediàtica) garantirà el creixement i la pervivència de la seva festivitat. Ara ens toca a nosaltres fer conviure la carbassa amb les castanyes i els panellets. És responsabilitat individual, de cada família, de cada establiment comercial i de cada mitjà de comunicació. Arreu abunden les decoracions aprofitant l’arribada del novembre. Hem d’aconseguir que es vegin panellets o castanyeres decorant les botigues al costat de les carbasses i les bruixes. Segurament caldria algun tipus de dibuix o caricatura que faci la nostra festa més icònica, que pugui lluitar amb armes similars contra el poder visual de la carbassa. Només així podrem fer que la festa sigui també interessant i atractiva pels joves, ja que darrerament la Castanyada sembla que es limita exclusivament a la gent gran. Si és atractiva pels més petits serà també rentable des del punt de vista econòmic i la roda tornarà a girar.

Les escoles i els mitjans de comunicació tradicionals ja intenten vetllar per la bona salut de la nostra festa. Però si cada un de nosaltres no ho té present i no realitza petites accions per fer-la visible en el dia a dia dels veïns i les veïnes dels barris, pobles o ciutats, el futur d’aquesta festivitat corre el risc de veure’s absorbida per la potència de Halloween (com passa amb el “cagatió” i el Pare Noël). Cal triar conscientment la decoració de la botiga, el que es prepara pels postres dels nostres àpats, fer de l’elaboració dels panellets una activitat divertida i familiar, consumir a les pardes de les castanyeres… Petits gestos quotidians individuals i familiars per ajudar a mantenir viva i divertida una festivitat pròpia de casa nostra. Si el Halloween s’imposa definitivament i la Casatanyada esdevé una realitat residual perdrem una antiga tradició i serem una cultura més pobra. Evitar-ho depèn de cadascú de nosaltres.

El cultiu: COSTAS VAXEVANIS. El periodista grec va ser detingut  ahir per publicar una llista a la revista “Hot Doc” amb més de 2.000 noms de persones que suposadament han realitzat algun tipus d’evasió d’impostos al país hel·lè. Aquesta llista podria ser la que Christine Lagarde (FMI) hauria confeccionat perquè Grècia investigués aquests presumptes fraus (investigacions que de moment no han començat). És evident que el dret a la privacitat i la presumpció d’innocència han d’existir. Però també ha de respectar-se el dret a la llibertat d’informació. Si es demostra que la llista de Vaxevanis és falsa, que se’l sancioni; mentrestant la població ha de tenir el dret a conèixer amb noms i cognoms qui són els causants d’una crisi que els fa viure amb unes constants i dràstiques retallades.

El fangar: EDUARD FREIXEDES. El regidor del Districte de Sant Martí ha començat una necessària reforma de la Rambla del Poblenou, ja que en molts trams les llambordes provocaven caigudes pel seu mal estat. L’asfalt que substitueix les llambordes farà una Rambla més segura, sí, però estèticament s’ennegreix el passeig i es perd atractiu. El preu de la remodelació (prop de 250.000 euros), tampoc és especialment econòmic. L’Associació de Veïns ja ha mostrat el seu desacord amb l’estil de la reforma de la Rambla (http://www.elpoblenou.cat/index.php/actualitat-del-barri/diversos/392-embellir-o-enlletgir-la-rambla). De nou, poc diàleg des de l’Ajuntament i un altre nyap al nostre barri.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Catalunya, 21-Octubre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s