22-10-12

LA FLOR DE MAIG, RECUPERADA

Aquest dissabte es van tornar a obrir les portes de l’Ateneu La Flor de Maig, tancada per part de l’Ajuntament des de la passada primavera. Mig miler de persones van aconseguir tornar a donar vida aquest històric edifici, emblemàtic tant per la seva trajectòria com pel seu simbolisme. Es tracta d’un espai que ha esdevingut un dels millors exemples del cooperativisme al Poblenou: les seves parets ens parlen de la organització horitzontal, de l’associacionisme, de l’ajuda fraternal des de la base, de les iniciatives populars que substitueixen la manca d’ajuda i d’implicació per part de les autoritats polítiques. Com no podia ser d’una altra manera, ha estat el propi veïnat qui ha recuperat La Flor de Maig. Si els propietaris i l’Ajuntament frenen aquestes iniciatives, és el poble (qui organitza i qui rep els beneficis materials i morals de la seva existència), qui lluita perquè aquesta realitat no desaparegui. Precisament és aquesta la lliçó més important que ens ha ensenyat la història d’aquest Ateneu.

La Flor de Maig va tancar (com d’altres vegades al llarg de la seva història), per problemes econòmics. És evident que aquest tipus d’activitats són difícils de fer-les viables a nivell pressupostari: normalment, la bona voluntat i l’altruisme substitueixen la manca d’inversió econòmica. El passat mes de maig es va fer públic el cost del lloguer de l’edifici: 4.000 euros mensuals que l’Administració pagava als propietaris de l’immoble. És a dir, que algú feia un negoci molt rentable amb un edifici dedicat precisament al contrari: a donar un servei popular sense ànim de lucre (per a més informació sobre els propietaris de la Flor de Maig podeu consultar el següent web: http://www.poblenou.org/2012/05/284758-euros-cost-del-lloguer-de-la-flor-de-maig-des-del-2006/).

El cooperativisme neix a mitjans del segle XIX, en una època que el moviment obrer no rebia cap tipus d’ajuda per part dels òrgans dirigents, formats exclusivament pels propis burgesos propietaris de la fàbriques on treballaven; era l’època de l’explotació laboral i de la manca de drets dels assalariats. Ara, 150 anys després, el cooperativisme reneix per la mateixa raó: una crisi econòmica que retalla drets i serveis. La classe treballadora, qui rep les conseqüències d’aquesta mala gestió dels dirigents, s’ha d’organitzar de nou per oferir alternatives fora d’aquest pervers sistema capitalista. Ja sabem quines són les prioritats dels homes de negoci i de l’Administració. Els especuladors no els podrem canviar; l’Ajuntament (què es de tots), sí que ens ha d’escoltar. Exigim sensibilitat i comprensió. Exigim que aprenguin de la història i que no vulguin seguir frenant el que és important pels ciutadans. Mantenir oberta La Flor de Maig aporta servei, aporta activitats lúdiques a preus raonables, aporta il·lusió i permet que la història segueixi viva. Mantenir les seves portes obertes aporta als veïns i veïnes del Poblenou una alternativa d’oci real i una satisfacció moral en veure que el passat del nostre barri i de les nostres famílies segueix viu i amb futur. El poble ha parlat aquest cap de setmana i ha manifestat la seva posició. Ara li cal a l’Ajuntament donar la cara i decidir de part de qui està.

El cultiu: BILDU. La coalició aberztale segueix demostrant que el seu èxit de les passades municipals no va ser un miratge, sinó que es tracta d’una alternativa real que ofereix una forma diferent de fer política. Bildu treballa al marge de les estructures dels partits tradicionals i realitza una gestió municipal diferent, més pròxima al ciutadà i més participativa. La regeneració política al País Basc ja té una gran representació al Parlament de Gasteiz. Premem-ne nota.

El fangar: ROSA DÍEZ. La líder D’UPD va comprar l’esquerra abertzale amb els nazis, assegurant que “el partit de Hitler també va treure molts vots i no per aquest motiu es pot dir que fossin demòcrates”. Amb frases com aquestes es demostra poc respecte per la democràcia i es col·labora ben poc r en la resolució del conflicte basc.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 21-Octubre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s