8-10-12

14-N: VAGA GENERAL?

Avui s’ha fet públic que els grans sindicats espanyols s’estan plantejant la convocatòria d’una nova general el proper 14 de novembre per protestar davant les polítiques econòmiques del govern de Rajoy. Si finalment s’aprova, seria la segona vaga general de tot l’Estat celebrada en tal sols vuit mesos de diferència. Cada dia veiem noves informacions que justifiquen sobradament la convocatòria d’una protesta d’aquest estil. Cal reflexionar, però, sobre l’eficàcia de les vagues generals en el context actual.

En la seva essència les vagues es convocaven per pressionar a l’empresari davant d’una situació que els treballadors consideraven injusta. Es plantejava aquesta protesta com un pols entre el propietari i els seus assalariats: durant el temps que durés la vaga els treballadors no cobraven, però si la implicació dels assalariats era gran i s’aconseguia aturar la fàbrica, l’empresari no produïa i, per tant, perdia també diners i oportunitats de negoci. A partir de la seva legalització i reconeixement, doncs, la vaga posava a prova la capacitat de lluita, movilització i resistència de les dues part enfrontades.

En el cas d’una vaga general, però, es planteja més com un plebiscit que com un pols al Govern. Està clar que l’Estat pot fer front a un dia d’aturada, com si fos un festiu més del calendari. L’èxit d’una vaga, doncs, es mesura en funció de les movilitzacions (amb uns resultats sempre força dispars entre els que ofereixen els sindicats, la patronal i el Govern). Si la gent surt en massa al carrer s’exergeix pressió, tant dins del país com a través del ressó internacional i s’espera així que els polítics revisin els aspectes que han provocat aquesta vaga.

Actualment, però, una vaga general té poques possibilitats d’èxit. El primer motiu és precisament el fet que l’Estat té més recursos que un empresari per aguantar l’aturada d’un sol dia. Però és que a més, actualment un país a Europa ja no és plenament sobirà en qüestions econòmiques, sinó que ha de complir amb els dictats que li arriben d’entitats internacionals i, sobretot, de la banca. Els polítics estan sotmesos als dirigents del FMI i del BCE, els òrgans menys democràtics de tots però que són els que fixen en realitat les mesures que ens afecten a tots i cadascun dels ciutadans. Pot ser que l’Estat vulgui escoltar les reclamacions de la seva població manifestada en motiu d’una vaga, que s’aconsegueixi una pressió mostrant l’alt grau de descontentament, (ja que fins i tot en temps de crisi la gent accepte perdre un dia de sou per sortir al carrer), però els mercats no es deuen a ningú i decidiran el que vulguin, amb independència de les movilitzacions ciutadanes.

Es pot convocar una vaga general perquè hi ha moltíssims motius per queixar-se. Però si només es mostra el descontentament durant un dia puntual, les Administracions i els mercats seguiran actuant lliurement i impune. Cal exigir que es canviïn les normes d’aquesta democràcia i que es posin frens al capitalisme salvatge que vivim. La vaga general només tindrà èxit si és permanent, és a dir, si es creen unes regles que impedeixin que mercats no es regulin sols, que es fixin uns límits raonables i justos i es permeti així que els ciutadans visquin sense ser explotats pels bancs i els homes de negocis.

El cultiu: CONCURS DE CASTELLS 2012. El certamen, organitzat a Tarragona, ha demostrat fins a quin punt aquesta tradició viu un bon moment. Els valors dels castells, basats en la superació i l’esforç col·lectiu per assolir un objectiu sense ajudes externes ni materials, és un gran exemple que es pot aplicar a molts àmbits de la nostra societat.

El fangar: ANA PASTOR. La ministra de Foment segueix sense escoltar les reclamacions que diverses entitats i Ajuntaments perquè s’acabin les obres pel desdoblament de la N-II, una de les vies més transitades i perilloses de les nostres carreteres. No només el projecte no s’enllestirà, sinó que es deixarà a mig fer, augmentant encara més la inseguretat d’una via que només enguany ja s’ha cobrat 14 víctimes mortals.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 21-Octubre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s