17-9-12

FESTA MAJOR 2012

La Festa Major del Poblenou 2012 es va tancar ahir amb el tradicional castell de focs a la platja del Bogatell. Es posava així, el punt i final a nou dies plens d’activitats per a tots els públics: exposicions, tallers, música, ball, menjars populars, foc… Tot el programa s’ha pogut realitzar sense cap incident destacable. Fins i tot enguany la climatologia ens ha respectat, ja que només el dimecres es van suspendre alguns actes per l’amenaça de la pluja. Totes les entitats s’han bolcat, com no podria ser d’una altra manera, a organitzar una Festa Major el més complerta possible, a mantenir les nostres tradicions com a poble i com a barri. Després de tota la feina feta es pot afirmar que les celebracions d’aquest 2012 han estat un èxit.

La Festa Major és carrer. Tot i la crisi econòmica que estem vivint, s’ha demostrat una vegada més que la gent té ganes de participar i de passar-ho bé. La Rambla ha estat cada tarda-vespre plena de gent que passejava o s’aturava a prendre alguna cosa; els carrers s’han decorat per donar color i alegria al barri; els concerts han tingut, tots, una gran afluència de públic amb ganes de ballar i de disfrutar dels darrers dies d’estiu. Ara, potser més que mai, la gent necessita activitats com la Festa Major per desconnectar de la dura realitat socieconòmica que estem vivint.

Però dins de l’èxit general de la nostra Festa Major hi ha algun aspecte que hem de qüestionar. El nostre barri organitza unes celebracions que, afortunadament, no es poden catalogar de massives. A diferència de Gràcia o Sants, que organitzen la Festa Major durant el mes d’agost (quan Barcelona té més afluència de gent, sobretot d’un turisme juvenil amb ganes de festa), el Poblenou sempre les celebra el mes de Setembre, quan ja no hi ha el mateix volum de visitants a la ciutat. Això fa que, tot i que venen barcelonins de tota la ciutat, no hi hagi una aglomeració excessiva de gent. La Festa Major del Poblenou segueix sent una celebració amb un públic majoritàriament del propi del barri. Per tant, els conflictes durant la nit són sempre gairebé inexistents. Així doncs, com pot ser que s’apliquin les mateixes restriccions horàries, amb la mateixa rigorositat, que a d’altres festes de la ciutat, més concorregudes i problemàtiques? Perquè any rere any es limiten més els horaris nocturns? Perquè si fa tan sols deu anys (abans del canvi que va suposar per a la ciutat la transformació del Fòrum i la zona 22@) hi havia més permissivitat i es feien celebracions fins ben entrada la matinada, ara s’han d’acabar totes a les tres? No hi ha disturbis ni demandes veïnals que justifiquin aquesta restricció; només es tracta d’un canvi en la política municipal, que de nou es centra més en altres aspectes que en els propis veïns de la ciutat.

Entenem que el dret al descans és més important que el dret a l’oci nocturn. No demanem ni llibertat horària total ni permissivitat absoluta a tots els espais ni tots els dies de la setmana, entre d’altres motiu perquè ni els mateixos organitzadors ho volen allargar tan. Però hi ha col·lectius i espais que sí que estarien interessats a mantenir la festa nocturna durant unes hores més. El Poblenou gaudeix de zones amb pocs veïns on les molèsties són menors. Seria una bogeria permetre que la festa durés fins a les set del matí a cruïlles com la de Bilbao-Pallars o Bilbao-Espronceda, que estan plenes de veïns. Però consensuar un espai alternatiu a la zona més industrial, on es pugui allargar l’oci encara que sigui tan sols el dissabte, permetria mantenir un esperit festiu i popular propi del Poblenou. A la majoria de pobles de Catalunya la Festa Major permet un relaxament horari perquè es tracta tan sols d’una setmana a l’any. Seguir amb aquesta actitud per part de l’Ajuntament només genera rebuig i provoca que la gent continuï la festa en espais que sí provoquen més molèsties (als pisos, per exemple) o que vagi als grans locals d’oci que tenen llicència per obrir fins a la matinada. Hem d’acabar la Festa Major a una discoteca? Aquest és l’esperit que volem crear a partir d’ara a les Festes del Poblenou? Portar l’oci nocturn, que no ha generat mai greus conflictes durant la Festa Major, per aquest camí és una perversió de la pròpia essència d’una autèntica Festa Major. Esperem que en aquest punt l’any que ve es recapaciti i es generi un diàleg amb els col·lectius interessats a fer durar una mica més la festa al carrer.

El fangar: FRANCISCO MARHUENDA. El director de “La Razón” ha menyspreat la Catalunya del segle XVIII en un debat organitzat a RAC1. Les valoracions personals no han d’interferir en l’anàlisi històric del que va significar la guerra del 1714.

El cultiu: ARNALDO OTEGI. Encara que per alguns és insuficient i no li donen cap importància, les seves disculpes públiques a les víctimes del conflicte basc pel dolor causat és un pas imprescindible per a la resolució de la lluita armada.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 20-Setembre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s