3-9-12

COLONIALISME I IMMIGRACIÓ

L’illa de Tierra s’ha convertit en el nou centre de tensió diplomàtica entre els Estats espanyol i marroquí. Des d’ahir s’hi han refugiat 81 persones que intenten arribar a la península. Els immigrants volen aprofitar que en aquesta zona existeix un petit penyal, anomenat Al-Hoceima, que es considera territori espanyol. Aquest enclavament, on hi resideix de forma permanent una petita guarnició de l’exèrcit, dóna nom a l’arxipèlag que l’envolta, on es situa l’illa en qüestió. Tierra es troba a tan sols 30 metres de la platja d’Sfiha, de sobirania marroquina. Això fa que, a la pràctica, Espanya estigui a només 30 metres del Marroc i que l’accés sigui molt senzill. Ara, la legislació obliga a Madrid a traslladar els immigrants a Melilla, situada a 100 quilòmetres de la zona. L’entrada a Europa, doncs, esdevé molt més fàcil i segura que travessant l’estret de Gibraltar.

Es tracta, doncs, d’una situació difícil de resoldre. Aquest problema, però, el provoca el mateix estat que es queixa i, a més, per dues raons. En primer lloc, la immigració que tant es rebutja es provoca precisament aquí. Europa (i la resta dels estats occidentals, malnomenats “desenvolupats”), segueixen aplicant pràctiques  politicoeconòmiques que no ajuden a millorar la situació dels països pobres, sinó que l’estanquen o fins i tot l’empitjoren. Seguim explotant els seus recursos i la seva mà d’obra (treballant en condicions infrahumanes) a través d’empreses externalitzades. No posar el nom propi a aquestes activitats no eximeix la pròpia responsabilitat. Mentre els nostres polítics i les nostres empreses no apliquin allà les mateixes mesures i legislacions que s’apliquen aquí, estarem mantenint una relació que els lliga de peus i mans, que els impedeix millorar i que genera una situació global profundament injusta. Mentre tot segueixi així, la població d’aquests països seguirà desitjant venir a casa nostra. Perquè no s’obliga a les empreses a deixar de jugar amb les persones i s’exigeix d’una vegada que per invertir en un país es compleixin de veritat unes condicions mínimes de dignitat humana?

Per altra banda, segueix existint el problema de la colonització en ple segle XXI. Si l’Estat espanyol no tingués la sobirania d’una illa situada a 30 metres de la costa marroquina, es deixarien de produir situacions tan absurdes com aquesta. Mantenir els territoris en altres països, conquerits durant el segle XIX, és (a més d’una provocació), una absurditat. Només es mantenen pels interessos econòmics i estratègics, és clar. Ceuta, Melilla, l’arxipèleg Al-Hoceima, però també Gibraltar o les illes Malvines i tants altres territoris ocupats per les antigues potències colonials i que segueixen amb el mateix estatus avui en dia provoquen tensions i conflictes permanents lluny de la “metròpoli”. Cal superar aquesta etapa arcaica i canviar de mentalitat. Si de veritat es vol solucionar el problema de la immigració, la solució, com tantes altres vegades, està a les mans dels nostres dirigents i de les nostres empreses. I si no els interessa posar-hi fi, que després no es queixin.

El cultiu: DAVID VICTORI, pel curtemtratge La Culpa, parcialment enregistrat al Poblenou. El curt ha guanyat del concurs Your Film Festival, organitzat per Youtube i ha estat premiat amb 500.000 dòlars per rodar un nou curt amb Ridley Scot i Michael Fassbender. Una bona idea i una excel·lent traducció audiovisual.El podeu veura a http://www.youtube.com/watch?v=FiikS2xRSdE

El fangar: RAJOY I DE GUINDOS, per les noves retallades i l’augment dels impostos. L’única solució que ha plantejat durant l’estiu el Govern central als problemes econòmics de l’Estat segueixen sent les vella recepta de gastar menys i fer pagar més. Ni una idea nova per intentar canviar un sistema podrit. Com sempre, toca pagar justos per pecadors.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 20-Setembre 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s