16-7-12

GOVERNAR SENSE EXPLICAR

 Qui dirigeix la seva empresa decideix fer en cada moment allò que considera més oportú perquè el negoci sigui rendible. Quan aquesta empresa depèn de més d’una persona, les decisions es debaten i es consensuen en reunions de l’anomenat Consell Directiu. Si l’empresa no té accionistes (els que hi inverteixen els seus diners), no cal donar explicacions a ningú; però en els grans negocis cal rendir comptes amb aquells que creuen en tu. Si les coses funcionen, guanyaràs la seva confiança i asseguraràs la seva participació a l’entitat; si les coses fallen, caldrà deixar clar quins han estat els motius del problema i quines seran les decisions que es prendran per corretgir la situació. Si no s’actua amb transparència, els accionistes forçaran dimissions davant dels problemes de l’empresa.

Un país no és una empresa, però a vegades cal gestionar-lo com si ho fós; d’aquesta manera, s’eviten els endeutaments i les conductes de risc que poden generar crisis d’imprevisibles conseqüències (com la que estem vivint ara). Tots els ciutadans són accionistes, ja que amb els seus impostos participen de l’economia general. Els contribuents, doncs, viuran contents si les coses van bé i renovaran la confiança amb el Consell Directiu (diguem-ne President, Ministres i partit polític) quan se’ls consulti en les elecions. Com a accionistes, però, també mereixen atenció i explicacions del que passa quan les coses van malament. A més, se’ls ha de dotar d’eines per forçar dimissions; expressar l’opinió una vegada cada quatre anys és totalment insuficient. Si en una empresa es realitza una sessió de control (amb vots) anual (com a mínim), perquè no es fa el mateix amb els estats? No seria molt més just i transparent que el debat de “L’estat de la nació” (a part de ser d’obligat cumpliment sempre) anés acompanyat d’un referèndum popular sobre la continuïtat del líder? No parlem de privatitzar serveis de l’Administració; parlem d’organitzar la funció pública a l’estil privat per forçar l’atenció dels dirigents i intentar garantitzar l’èxit del rumb del vaixell.

El Govern de Rajoy està actuant d’una manera totalment contrària. No comunica, no explica, evita preguntes, no rendeix comptes a ningú. Nega les coses i després les fa, promet mesures i després compleix en contrari, actua amb desconcert de forma improvitzada i amb falta de coordinació. La seva gestió no és autònoma, sinó que fa el que Brusel·les li dicta. L’herència era dolenta, és cert, però la intervenció ha arribat amb el Govern popular perquè no han pres les mesures correctores necessàries, i han tingut temps per fer-ho (concretament, set mesos). És evident que no es tenia un pla per sortir de la crisi, que es volia governar però no sabien com; és evident que van enredar els accionistes de l’empresa. I ara, les institucions internacionals ens han de “salvar”, ens han de dir què fer i com fer-ho. La situació actual és culpa de l’anterior Govern socialista (que va pagar a les urnes les seva mala gestió), però és responsabilitat del nou Govern popular la manca de lideratge i d’acció. No s’ha de poder dir res fins d’aquí tres anys? Podran seguir organitzant aquest desgavell amb total impunitat?

El sistema democràtic té moltes mancances, ho hem comentat moltes vegades amb els nostres articles. Però ara, a una estructura de l’Estat per ella mateixa ja deficitària li hem de sumar l’actitud antidemocràtica del propi Govern de Rajoy. La situació posa de manifest un país institucionalment dèbil i poc funcional: no només s’ignora aquesta realitat sinó que l’actuació dels seus dirigents reforça encara més l’antidemocràcia i la ineficàcia. No es parla amb els representants ciutadans, no es vol entendre i empatitzar, no es vol millorar, no es vol explicar. Governar no és només que Europa estigui contenta i que ens permeti seguir ocupant el càrrec que tan ansiàvem a base d’aplicar les seves mesures. Governar és representar, prendre les teves pròpies decisions i explicar amb valentia els resultats. No es pot representar ni decidir sense abans escoltar a qui representes i per qui decideixes; no es pot seguir dirigint una entitat (ni pública ni privada) si no s’explica amb claredat què passa, perquè passa i què es vol fer en el futur. L’actitud del Govern de Mariano Rajoy és poc democràtica, però a més hauria de ser il·legal. Que els ciutadans no tinguin eines reals per forçar als seus representants a canviar la seva actitud també és contrari a l’esperit del “poder del poble” però, a més, també hauria de ser il·legal. La situació que el propi sistema està generant comença a ser realment inassumible.

El cultiu: NAU DEL CARRER PUIGCERDÀ. Aturar el seu desallotjament, previst per avui dilluns, és una mesura de sentit comú i lògica. Ara falta reforçar-ho amb diàleg i amb un projecte d’anàlisi més global per trobar les solucions adients. La immigració és una realitat complexa i cal tractar-la amb responsabilitat i tacte. Actuar a base de desallotjaments no soluciona el problema, sinó que l’enquista i el converteix en un polvorí pel barri i la ciutat.

El fangar: ANDREA FABRA. Encara que ja n’hagi parlat tothom, no podem oblidar-la. La seva actitud és tan menyspreativa que no s’hauria de demanar la seva dimissió, sinó que el propi partit l’hauria d’expulsar. Permetre i tolerar comentaris i actuacions com la seva és igual o més greu que els gestos i comentaris de la filla de Carlos Fabra. Per si algú encara no ho ha vist: http://www.youtube.com/watch?v=BXyxhdFwLmY, el videoclip del tema “QUE SE JODA ANDREA FABRA”.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 19-Juliol 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s