4-6-12

SALVEM LA FLOR DE MAIG, DEFENSEM EL POBLENOU!!

En un mateix cap de setmana s’han produït dos esdeveniments de signe ben diferent al Poblenou. Per una banda, el Tio Che ha complert 100 anys en plena forma; aquesta orxateria ha aconseguit una popularitat que va més enllà del barri i s’ha convertit en una referència a tot Barcelona. Per altra banda, una altra entitat creada també fa més de 100 anys ha vist aquest divendres com es tapiaven les seves portes i finestres.

La cooperativa La Flor de Maig es va fundar, tal com recorda la façana situada al carrer Dr. Trueta 195 (antic Wad-Ras), el 1894 i es va arribar a convertir en una de les més importants de Catalunya. Després d’anys oblit, el 1979 es va recuperar com a local pel barri en forma d’Ateneu, gràcies a la iniciativa del periodista veí del Poblenou Josep Maria Huertas Clavería. Durant aquests 33 anys, s’hi han realitzat nombroses activitats i s’ha mantingut plenament lligada a la vida lúdica i social del barri. El pagament del lloguer de l’edifici (en mans privades des de l’any 1948, després d’una greu crisi econòmica de l’entitat), el va assumir l’Ajuntament de Barcelona. L’evolució del seu preu exemplifica els canvis econòmics del Poblenou i del país en general: si el 1979 es pagaven uns 150 euros de lloguer mensual, el 2005 ja s’arribava als 2.700 euros i actualment la xifra s’enfilava als 4.500 euros (en set anys, doncs, gairebé s’ha duplicat el seu preu, com ha passat amb la majoria dels terrenys del Poblenou pròxims al 22@).

Aquesta situació ens produeix dues reflexions. Per una banda, com pot ser que s’hagi permès aquest augment desmesurat del preu del lloguer? Com pot ser que l’Ajuntament hagi pagat mes rere mes aquesta xifra sense buscar cap solució? Ningú abans es va plentejar al Consistori si s’estaven fent bé les coses? O és que hi havien interessos que desconeixem per mantenir la situació tal com estava? En el millor dels casos, aquesta deixadesa és un exemple més de mala gestió pública que, a diversos nivells, ens han portat a la situació de crisi actual. En el pitjor, hauríem de parlar d’un nou cas d’estafa, malversació i corrupció. El preu del lloguer de La Flor de Maig és un cas molt local, insignificant a escala internacional, però demostra quina ha estat l’actitud de l’Administració en la gestió dels recursos públics.

En segon lloc, reflexionem sobre la resolució de l’Ajuntament convergent i les seves prioritats. Té tota la raó el regidor Freixedes que el preu del lloguer era desorbitat i inassumible. També és positiu que s’hagin intentat reubicar les entitats i els serveis que utilitzaven aquest edifici perquè no desapareixin. Però dit això, l’actitud de l’Ajuntament és dèbil i insensible. És veritat que cal austeritat per fer front a la crisi, però austeritat no ha de voler dir eliminar el patrimoni ni les activitats socials i culturals. Les persones no som objectes; tenim sentiments, records i inquietuds. Cal organitzar els diners de manera que es garenteixi un mínim de respecte a la gent que fa vida en un indret, en aquest cas, al Poblenou. No interessa un espai pel circ com La Makabra però sí la Monumental per al Circ du Soleil; no interessa mantenir dret i viu un edifici històric del barri però sí que interessa que el Circuit de Catalunya o l’Eurovegas estiguin en plena forma. Són realitats incomparables, especialment pel que fa als diners que mouen cada una de les iniciatives, però per a la gent corrent, potser el més barat és el més important. Tots sabem quina ha estat la tradició al Poblenou: enderrocar per portar empreses que generin més ingressos a la ciutat, sense tenir en compte ni el lloc ni l’entorn. L’Ajuntament sempre ha primat l’actitud pragmàtica (que mira el resultat directe, immediat i general) per sobre de la sensibilitat social (que permet als veïns i veïnes d’un indret identificar-se i que es reconeguin allà on viuen).

L’Ateneu La Flor de Maig tanca les portes a l’espera del futur de l’edifici. Cal seguir fent soroll i pressió perquè l’Ajuntament canviï la seva posició i trobi una solució justa, digna i sensible amb el passat i amb la vida associativa i participativa del Poblenou. No tot ha de ser reduir despeses i buscar grans ingressos. Si seguim per aquest camí, serem cada dia més pobres de butxaca, però també de ment. Què pensaria Huertas Clavería si veiés el que està passant amb tot allò pel que es va lluitar (i guanyar) ara fa 30 anys? Una actitud tan combativa i una veu tan clara com la seva són, avui en dia, més indispensables que mai.

Per a més informació:

El Periòdico: http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/sant-marti-cierra-ateneo-flor-maig-para-ahorrarse-alquiler-1867425

La Vanguardia:

http://www.lavanguardia.com/cultura/20120601/54301683985/poblenou-protesta-cierre-flor-de-maig.html

El Punt: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/545571-el-poblenou-es-mobilitza-per-no-perdre-lateneu-la-flor-de-maig.html

El Mundo: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/06/01/barcelona/1338576857.html

BTV: http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/06/01/tancament-ateneu-flor-de-maig-poblenou/

El cultiu: EL TIO CHE, pel seu centenari. Una orxateria que va començar com un negoci familiar a petita escala ha aconseguir sobreviure i crèixer fins a dia d’avui, convertit ja en un referent a tota la ciutat.

El fangar: EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA, per la seva sentència contra l’ús preferent del català a l’Ajuntament de Barcelona i per donar la raó a QUATRE famílies que volien escolaritzar els seus fills utilitzant com a llengua vehicular el castellà. Es tracta d’una nova mostra de desconeixement de la realitat, creant un conflicte on fa anys que no existeix. La relativa bona salut del català només és possible gràcies als mitjans de comunicació (especialment amb una TV3 líder) i, sobretot, a l’escola. L’educació en català és indispensable i irrenunciable.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 18-Juny 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s