21-5-12

ASCENSORS PELS NEGOCIS

La línia 4 del metro de Barcelona ha estat de les més oblidades per TMB durant molt de temps. Inundacions constants, esquerdes per vibració, poca frqüència de combois… Afortunadament, la creació de la Vila Olímpica primer i el Fòrum de les Cultures després, van obligar a fer una revisió del servei. Com a nou centre demogràfic i econòmic en què s’havia de convertir la zona del Poblenou, calia dotar la línia groga d’un servei de metro més modern.

Així, l’estació CIUTADELLA-VILA OLÍMPICA, en funcionament des del 1977, és la primera que es renova. Durant els JJOO del 1992 seria una de les més importants de la ciutat i calia donar bona imatge i bon servei. Malgrat tot, no s’hi van instal·lar ascensors per a gent amb movilitat reduïda. La resta de la línia no va patir modificacions substacials.

Deu anys més tard, es realitzen les obres d’una nova estació de metro: EL MARSME-FÒRUM, que s’inaugurarà oficialment el 2003. Situada molt aprop del centre comercial Diagonal Mar, és l’estació més utilitzada per visitar el Fòrum de les Cultures, que es celebra un any després. Envoltada d’hotels i centres de negoci, aquesta estació sí que disposa d’ascensors.

En aquell moment, els veïns i les veïnes del Poblenou demanen a l’Ajuntament que s’actuï amb la mateixa lògica a la resta de la línia i s’adeqüin les estacions amb més trànsit diàri de població, com és el cas de la parada POBLENOU. L’Administració promet reformes i, finalment, comença les obres de millora… de l’estació SELVA DE MAR, curiosament situada també aprop de les noves empreses emblema de la nova marca Barcelona. Paral·lelament, l’estació de les GLÒRIES, de la línia 1 i 2 (“porta del 22@”, com es ven des de l’Ajuntament), també s’adequa i es modernitza. Sembla que ara, amb les obres de l’estació de LLACUNA, el nucli més habitat del Poblenou tindrà, per primera vegada, una estació adaptada per a les persones amb movilitat reduïda. De les estacions del BOGATELL i del POBLENOU, encara no s’han publicat estudis ni terminis fiables d’actuació.

Potser el tema de les estacions de metro és poc important, però representa un exemple preocupant de les prioritats d’un Ajuntament que realitza obres amb els diners de la gent que viu a la ciutat. Les actuacions de “millora” del barri durant els darrers anys han estat encarades a “netejar” la imatge de la ciutat i a donar més facilitats i comoditats al turisme i als negocis, no pas als veïns i les veïnes del Poblneou. Aquesta actitud tant concreta en el cas del metro és generalitzable a la resta de prioritats. L’Ajuntament posa per davant el capital i els negocis, aquest n’és un exemple més. No defensem que les noves estacions no tinguin ascensors i les màximes comoditats; defensem que s’actuï amb la mateixa celeritat i eficiència quan es tracta de donar serveis als ciutadans. És una autèntica vegonya que l’estació més transitada de la zona no tingui un servei tan elemental com un ascensor o unes escales mecàniques per sortir al carrer, especialment quan les dades ens parlen d’un envelliment progressiu de la població que viu al barri. Ja n’hi ha prou de bones paraules; calen fets i centrar les prioritats a la gent que viu aquí. Darrerament tenim masses exemples negatius del que passa quan es cedeix terreny davant dels interessos econòmics. Què volem defensar primer, el capital o les persones?

El cultiu: HOSPITAL CLÍNIC, per l’estudi (en col·laboració amb la UB i l’IDIBAPS) sobre la relació entre les apnees i l’aparició de tumors i càncer. Avançar en un problema que afecta a tanta gent (un 5% de la població) té una importància cabdalt per millorar la nostra qualitat de vida.

El fangar: L’OTAN, per organitzar de nou una cimera estèril que torna a prioritzar l’ús de les armes en ple segle XXI. La cimera que s’ha de celebrar és la que refundi aquesta institució i la faci plenament democràtica, igualitària i que es camini cap a la desmilitarització del planeta. Quants errors calen per adonar-se que aquest no és el camí?

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 17-Maig 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s