16-4-12

MORIR D’ÈXIT

El tràgic incendi de la setmana passada al descampat del carrer Bilbao, a tocar de Can Ricart, posa de manifest (una vegada més), les terribles contradiccions que ha generat la transformació del Poblenou. Amb la destrucció de l’antiga Avinguda Icària i dels seus entorns es va fer la primera substitució a Barcelona de la “degradació” per la “postal”. Va nèixer, així, la Vila Olímpica, que canvià les barraques i les fàbriques per les noves residències, per la Torre Mapfre i l’Hotel Arts, tot creant un nou estil d’oci al seu voltant. Va ser el primer “rentat de cara” de Barcelona. A principis del nou segle, la ciutat comtal torna a plantejar una nova reestructuració del Poblenou, en aquest cas, centrada al litoral (fins al riu Besós) i a l’interior del barri: neix el 22@. Aquesta segona fase és més radical que l’anterior, ja que els edificis contruïts són notablement més alts, però manté la mateixa idea de fons: convertir els espais “obsolets” en un reclam turístic i d’inversió econòmica. Es pretenen solucionar les “imperfeccions” de Barcelona per aconseguir atreure més turisme i els negocis del sector terciari (els que dominen el panorama financer avui en dia).

Aquest procés de tranformació de Barcelona, que porta ja més de 20 anys en marxa, ha convertit la ciutat en una de les més visitades del món. Ara, però, veiem les ombres d’aquest èxit aparent, malgrat que s’hagin volgut dissimular a base de gratacels i d’actuacions policials de cara a la galeria. La pobresa que tant molesta a la imatge de Barcelona segueix present. Ni es va eliminar pels Jocs Olímpics ni s’ha acabat amb el 22@, tot al contrari: la radicalitat de les transformacions ha accentuat també les diferències econòmiques i socials. Com més temps passa més dificultats existeixen per “homogenitzar” la ciutat, el gran objectiu de l’Ajuntament (amb independència del seu color).

La mort de quatre persones als peus del gran luxe de l’Hotel Me no és responsasbilitat directa de l’Ajuntament, és cert, però sí que ha esdevingut un símbol de les prioritats de l’Administració. Mentre que les grans inversions de turisme i negocis ja estan acabades,  segueixen existint problemes socials per resoldre. Solucionar-ho requereix temps i esforços, no és feina fácil, però aquesta hauria de ser la prioritat de l’Administració, tant a nivel local com nacional. La pobresa i les dificultats socials han de ser el principal caball de batalla de qualsevol Govern, que ha de mirar primer per la gent que viu aquí. Ja es porta massa temps girant l’esquena a aquesta qüesitó, massa temps amagant la brossa a sota la catifa, dissimulant i fent veure que no existeixen les realitats incòmodes. En temps de crisi, fer-hi front és més important que mai. Esperem que aquestes morts serveixin perquè d’una vegada per totes l’Ajuntament canviï les seves prioritats i converteixi Barcelona en la ciutat dels barcelonins i les barcelonines, no al servei del capital i del turisme que ens ha dominat durant els darrers anys.

El cultiu: JOAN CARLES I. L’escàndol de la seva cacera d’elefants és un esdeveniment que es suma a les contribucions que també han fet darrerament Iñaki Urdangarín i Felipe Juan Froilán de Borbón per aconseguir la IIIa República. Junts han fet que aquest 14 d’abril es demani més que mai un sistema de govern més democràtic.

El fangar: TELEVISIÓ PÚBLICA, per suprimir els programes BANDA AMPLA i 59 SEGONS, a més d’aturar les emissions via satèl·lit per part de TVC. Les retallades han de servir per reestructurar els mitjans tècnics i humans de les corporacions catalana i espanyola (ambdues sobredimensionades), no per posar fi al veritable servei públic d’aquestes entitats. Mala manera d’afrontar la situació de crisi econòmica, on novament qui perd és el ciutadà.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Poblenou, 16-Abril 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s