19-3-12

29-M, VAGA GENERAL?

 Tal com va pronosticar el president espanyol, Mariano Rajoy, la seva reforma laboral li ha costat la primera vaga general del nou Govern. Les mesures que proposa intenten frenar la recessió econòmica creant més llocs de feina a canvi que els treballadors perdin una part dels seus drets, aconseguits després d’anys de reivindicació i lluita. A més, aquesta dràstica retallada no assegura que canviï la dinàmica de crisi actual; després de tot, l’atur pot seguir augmentant, la gent pot viure dia a dia més ofegada i, a més, amb menys drets dels que tenia abans. Només per aquesta raó ja es pot convocar una vaga general. Però és que n’hi ha més, potser més importants i tot.

Les retallades als treballadors són la punta de l’iceberg, el més visible i antipàtic dels temps de crisi que estem vivint. Però el missatge de fons d’alguns col·lectius, com el 15-M, va més enllà d’aquests canvis circumstancials. El més important és detectar i explicar la raó de les modificacions que els governs ens intenten imposar a nivell europeu, estatal, autonòmic i local. Ha de veure la gent treballadora i honrada com se li retallen drets i com es redueix la seva qualitat de vida per sortir d’una crisi que no ha generat? És cert que cadascú és responsable dels crèdits que demana al banc, de cada compra que realitza, però no ens enganyem: els nostres hàbits de consum es generen perquè les empreses inciten amb productes injustos (dels que no entenem les conseqüències ni dinàmiques que generen) i les Administracions ho toleren i, el que és més greu encara, inciten a seguir aquest perillós camí (les polítiques d’ajudes i desgravacions són un exemple ben clar de la complicitat dels organismes públics en aquest circ).

Aquesta és la raó principal per convocar una vaga general. Cal exigir responsabilitats i reformes que facin pagar a aquells que ens han portat fins aquí. Només així netejarem una mica aquest sistema. Si el 29-M té èxit i aconsegueix que alguna cosa canviï (situació que és molt difícil que es produeixi), serà un miratge, una victòria estèril: celebrarem que hem sortit de les brases per caure al foc. El sistema seguirà sent el mateix i es permetrà que els que juguen amb el futur de la gent tinguin impunitat i no paguin pels problemes que generen a milions de persones que treballen dignement i honrada. Els sindicats saben que ens estan movilitzant per uns serrells, no per l’arrel del problema. Si fem una vaga, que sigui per la globalitat del sistema i que sigui indefinida i total. Les pèrdues d’un dia són relatives; la pressió és efectiva (i de quina manera!) si es tracta d’una aturada absoluta que duri diversos dies. Sí, perdrem diners com a treballadors, però tenim més possibilitats d’aconseguir un èxit real per canviar la base del sistema, que és el més indispensable per sortir de veritat de la crisi. En un dia de vaga, plantejada com s’ha plantejat, tenim més a perdre els treballadors, ja que les possibilitats de canviar alguna cosa són gairebé nul·les. A grans problemes, grans solucions. Tal com deia Sabina, nos sobran los motivos.

El cultiu: Ajuntament de Rasquera, per l’honestedat de sotmetre el seu càrrec a la voluntat popular. Si els veïns i les veïnes del poble no volen tirar endavant el projecte de la plantació de marihuana (inicitiva que el consistori ha impulsat), l’Ajuntament en bloc presentarà la seva dimissió. Un autèntic exemple de servei públic.

El fangar: Ajuntament de Barcelona, per l’enèssima proposta de reforma de la Plaça de les Glòries. Ara es preten ubicar-hi la nova seu del Parlament, una obra de pressupost desorbitat i de funcionalitat dubtosa. Quan es farà un estudi seriós i consensuat per trobar-hi una solució definitiva? Quan es deixaran de fer propostes diferents cada setmana? La imatge que es dóna és la de total improvització i de superficialitat dels projectes.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 15-Març 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s