13-2-12

EL REREFONS DE LA REFORMA LABORAL

El Govern de Mariano Rajoy ja ha anunciat quines seran les mesures per incentivar els contractes, reduir l’atur i recuperar de nou l’economia de l’Estat espanyol. Unes mesures que ja anunciava que serien dures, però que, a més, incompleixen algunes de les seves promeses electorals. D’entrada, aquesta és la primera crítica que cal fer: de nou, el sistema democràtic espanyol permet que un polític apliqui una mesura que va prometre no dur a la pràctica. Podem qüestionar si abaratint l’acomiadament més empresaris s’animaran a contractar, si tot quedarà igual o fins i tot ens trobarem amb un augment de l’atur. La nostra reflexió, però, pretén anar una mica més enllà. Cal denunciar el paper dels dos grans sindicats, CCOO i UGT, que de moment no estan actuant a l’alçada de les circumstàncies. És cert que en un context excepcional calen mesures excepcionals, però les que se’ns plantegen (que ho són), tornen a passar la pilota a la Patronal i permeten que els més indefensos paguin els plats trencats d’una crisi que no han creat. El fons de la reforma, doncs, hauria d’encendre els sindicats (i partits) i els hauria d’animar a forçar una negociació intensa i establir mesures de protesta dràstiques si no s’aconsegueix cap modificació d’aquesta llei. Però per altra banda, cal també reflexionar sobre l’origen d’aquesta reforma. Els canvis aprovats responen a un interès del Govern espanyol de complir amb les exigències d’Europa o, millor dit, del tàndem Merkozy. Europa exigeix als seus membres austeritat i compromís (el cas de Grècia és, a dia d’avui, el més dramàtic), però no ofereix de moment reformes integrals del sistema que ens ha arrossegat a aquesta situació. Rajoy és responsable de fer una reforma que incompleix les seves promeses electorals i que, en el fons, retalla i minimitza el valor dels llocs de treball, fent pagar a justos per pecadors els mals de la crisi. Però es justifica, i amb raó, amb Europa, on els canvis que s’exigeixen són aquests. La resposta social i sindical s’ha de fer sentir. Les solucions que s’ofereixen perjudiquen les bases laborals i no incideixen en el centre del problema, que és un sistema econòmic pervers i podrit. Potser ens aixequem, sí, però així tornarem a caure.

El fangar: GAS NATURAL, per la gravetat de l’avaria que està afectant al Poblenou. Més de 4.000 llars sense subministrament de gas durant tres dies, en un dels moments més freds de l’any. Una avaria la pot tenir qualsevol companyia, però si és tan greu, ens planteja el dubte de si el manteniment es fa correctament. S’intensifica la supervisió del sistema durant l’hivern, quan és més important que no falli? Casualitat o no, el problema afecta al cor residencial del barri, l’illa resistent davant de la modificació de l’entorn pel 22@, el “districte tecnològic”. Passaria el mateix allà? Hi haurà indemnitzacions/compensacions per les molèsties? De nou, fallen les prioritats.

El cultiu: JORDI ÉVOLE, pel premi CIUTAT DE BARCELONA, que rebrà demà. Des dels seus inicis davant la pantalla (amb el paper El follonero, a La cosa nostra), s’ha caracteritzat per “posar el dit a la llaga”, per fer preguntes incòmodes. En aquests moments difícils, amb pactes no escrits, amb incompliments de promeses, hipocresies i contrasentits del sistema, que perjudiquen els més dèbils, la seva figura esdevé més important que mai. Évole s’ha convertit en un altaveu del que molta gent pensa, però no té l’accés al mitjans per dir-ho. Que la seva trajectòria segueixi així durant molt de temps. Ens fa molta falta.

Salut i creació!
PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 14-Febrer 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s