20-10-11

EUSKAL HERRIA: NI VENCEDORS NI VENÇUTS

Ja és oficial. Després de molts rumors, ETA ha anunciat públicament que deixa les armes de forma definitiva. Utilitza una terminologia directa, clara i contundent. No demana res a canvi. És un comunicat, doncs, que marca inequívocament un abans i un després en la seva història i en l’evolució del conflicte basc. Mai abans ens havíem trobat en aquest punt.

El que camí que cal seguir ara és ben evident, encara que gens fàcil. El primer que cal abandonar és la terminologia dels “guanyadors” i dels “perdedors”; durant tot aquest temps TOTS els sectors enfrontats han perdut alguna cosa, tots. Acceptar aquest punt de partida és l’única manera de consolidar un procés de pau veritablement eficaç. El segon punt que cal interioritzar és l’empatia amb el “rival”. Si un dels dos actors principals es tanca en banda, poc avançarem. ETA ha d’entendre els Governs espanyol i francès, però també aquests Estats han d’intentar comprendre les reivindicacions d’ETA. El camí demanarà esforç, sacrifici i cessions part de tothom, però com passa sempre a la vida, si ningú comença, res engega.

ETA ha fet aquest pas inicial. Ara cal estar a l’alçada. Permetre la internacionalització del conflicte basc amb personatges de rellevància planetària, com els que es van reunir el dilluns a Donostia per ajudar a superar l’enquistament que patia el “procés de pau”, és una “cessió”assumible. Que es parli del conficte arreu del món no beneficia només a ETA, sinó a aquells que són valents per posar fi a aquesta situació. Aquells que tenen por a un diàleg veritablement democràtic són aquells que han criminalitzat la conferència de pau. Els titulars que utilitzen La Razón, El Mundo, l’Abc o La Gaceta (els podeu trobar al nostre Facebook), o les primeres declaracions del PP, del lehendakari López o del president Zapatero (parlant de la “victòria sobre el terror”) no ajuden a construir la pau  a Euskal Herria, sinó que perpetuen la confrontació. Cada pas, per petit que sigui, és el més important, el més decisiu; només així s’avançarà (encara que sigui a poc a poc), i només així es consolidarà cada pas perquè no hi hagi marxa enrere.

ETA ha complert amb el que se li demanava. Ara són els Governs els que han de moure fitxa. Els passos que des del nostre punt de vista cal seguir a continuació en aquest procés els vam publicar en l’editorial del dimarts 11 de Gener del 2011, quan ETA va declarar la última treva (“EL PRIMER PAS DEL CAMÍ”: https://editoriallallacuna.wordpress.com/2011/01/11/11-1-11/). Que ningú vulgui ser el guanyador ni el protagonista d’aquesta història. Que un poble decideixi per ell mateix el seu futur no és una victòria de les armes: ha estat, és i serà sempre i arreu del món una victòria de la llibertat i de la democràcia real.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Internacional, 10- Octubre 2011. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s