17-10-11

LA LLEI NO ÉS IGUAL PER A TOTS

“La llei de partits” es va aprovar el 2002 per una àmplia majoria al Congrés dels diputats, concretament 304 vots a favor i només 16 en contra. Van recolzar la llei, recordem-ho, PSOE, PP, CiU, Coalició Canària i el Partit Andalusista. L’argument principal per impulsar la llei era el següent:

Impedir que un partit o organització política pugui, de forma reiterada i greu, atemptar contra el règim democràtic de llibertats, justificar el racisme i la xenofòbia o donar suport políticament a  la violència i les activitats de les bandes terroristes.

Clarament, l’objectiu d’aquesta llei era impedir que l’esquerra aberzale pogués formar part de les institucions i que la seva veu desaparegués de la vida pública. Aquesta norma va aixecar nombroses protestes i debats intel·lectuals sobre els límits de la llibertat de pensament i posava en dubte la presumpció d’innocència i el dret d’associació, aspectes fonamentals recollits a la Constitució espanyola del 1978.  Precisament per aquest motiu estem en contra d’aquesta llei, ja que criminalitzava abans de produir-se cap crim.

Però ens agradi o no, és la llei en vigor que tenim i l’Estat s’encarrega fer-la complir. Així, cada vegada que hi ha eleccions revisa amb lupa els partits independentistes bascos i en fa un seguiment exhaustiu durant l’any per assegurar-se que no realitzin cap tipus d’acte. Així, és un delicte celebrar un míting a Anoeta però també ho és reunir-se amb una persona d’aquest grup en un espai privat per discutir punts de vista. Tal com hem vist durant aquests gairebé 10 anys, un membre d’un partit prohibit no pot realitzar cap acte formal ni informal, ni públic ni privat.

El que va passar el dimecres 12 d’octubre al The Other Place del Poblenou posa de manifest que la llei de partits s’aplica amb tot el rigor a un sector (l’esquerra abertzale) però no és tan restrictiu amb un altre (la ultradreta espanyola). Si no es permet una reunió amb Arnaldo Otegi, perquè sí que es permeten actes de gent que incita a la violència per defensar els seus ideals, al racisme i a l’antidemocràcia? Utilitzar l’argument de la tolerància perquè es tracta d’un acte privat no és excusa, perquè a l’altra “bàndol” no se li permet.

Les manifestacions en contra del concert que es van celebrar al local, els actes violents que s’hi van produir a l’exterior i el posterior desplegament policial, desmesurat per la zona acordonada, pel nombre d’efectius i  per les molèsties que va causar entre els veïns (recordem que la parada de metro “Poblenou” de la línia 4 va quedar sense servei durant prop d’una hora), s’haguessin pogut evitar si la llei que tantes vegades es fa complir al País Basc s’apliqués també a aquests col·lectius. No ens agrada la “llei de partits”, però si a sobre no s’aplica a tothom per igual, l’estafa esdevé monumental.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Estat espanyol, 10- Octubre 2011. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s