3-10-11

CINEMA EN CATALÀ

Després de la polèmica sobre la nostra llengua en l’àmbit educatiu, la setmana passada el català va tornar a ocupar les portades de tots els diaris amb dues notícies referents al món del cinema. Per una banda, Pa negre es convertia en la primera pel·lícula de parla íntegrament catalana que representava l’Estat espanyol als premis Óscar de Hollywood (els que tenen més renom arreu del món). Per altra banda, la Generalitat arribava a un acord amb les distribuïdores i exhibidores catalanes i “majors” americanes per augmentar fins a l’11% el nombre de film doblats al català el proper 2012. Una de freda i una de calenta. Estem plenament identificats en la defensa de la llengua: davant la potència demogràfica, econòmica, política, legislativa i, sobretot, mediàtica del castellà, el català mereix esforços de protecció i potenciació, no hi ha dubte. Però aquestes ajudes no poden ser a cegues.

L’èxit de Pa negre té un valor enorme. Es tracta d’un film d’un pressupost inferior a la mitjana de la resta del cinema espanyol (s’hi han invertit uns quatre milions d’euros), està protagonitzat per actors poc coneguts (que no arrosseguen al cinema a tanta gent com les grans estrelles) i utilitza una narrativa i un ritme poc convencionals. Que una llengua minoritària a l’Estat espanyol sigui la que representi el país a Hollywood no hauria d’escandalitzar a ningú. Mereix el mateix respecte un film rodat en basc, en gallec, en aranès o en castellà. Si un treball està ben fet no s’ha de menysprear en funció de la seva llengua. En aquest sentit, els acadèmics del cinema han donat una lliçó de coherència a molts polítics i ciutadans que utilitzen l’idioma com una eina de confrontació. Pa negre és la constatació que al nostre país es realitzen grans pel·lícules i que no hem de renunciar al nostre idioma per aconseguir més ressò a la resta de l’Estat o a escala internacional. Catalunya pot i ha de tenir molts més “Pa negre”; que segueixin funcionant només depèn de nosaltres.

Però mentre la nostra llengua arribarà fins als EUA, a casa nostra seguirem impedint que les altres llengües del món ens arribin. Fomentant el doblatge seguim arrossegant aquesta tradició de realitzar un consum passiu dels mitjans de comunicació. L’acord de la Conselleria de Cultura significa que es doblaran fins a 25 films cada any en català, s’arribarà a més d’un milió d’espectadors a tot Catalunya i el Govern invertirà prop d’un milió i mig d’euros en ajudes als doblatges, multiplicant per dos la inversió que realitzava fins ara. No entrarem a discutir si en períodes de crisi i retallades és una decisió correcta. El que ens qüestionem és perquè seguim apostant pel doblatge i no pel subtitulat. Costa llegir i seguir la pel·lícula? Tot és acostumar-s’hi. Fa mandra? Senyal que només considerem l’audiovisual com un entreteniment fàcil, que exigeixi poc esforç a l’espectador. Amb el subtitulat coneixem millor els personatges que el director ha creat, la interpretació que l’actor ha realitzat és més real i, a més, aprenem idiomes d’una forma inconscient. Per altra banda la inversió econòmica és molt menor que en el doblatge. Tots són avantatges. Al públic li costarà molt fer aquest esforç per ell mateix, viu massa acomodat. De la mateixa manera que els fumadors ja s’han acostumat a fer el sacrifici de fumar al carrer, si es fa una política valenta i decidida cap al consum en versió original per part de l’Administració, en poc temps la gent s’hi acostumarà. Aquesta era una oportunitat excel·lent que hem deixat escapar. La millor defensa del català és Pa negre. Per defensar la nostra llengua no cal doblar els films; és molt millor que es creï en català i que es pugui senti, així, a tot arreu.

Salut i creació!

PRODUCCIONS LA LLACUNA

Quant a Produccions La Llacuna

Creació de continguts audiovisuals al Poblenou des del 2006
Aquesta entrada ha esta publicada en 00-Audiovisual, 10- Octubre 2011. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s